Trh bydlení je na výrazném vzestupu - hlavně v Praze

PRAHA (ČIA) - Trh bydlení je na výrazném vzestupu, a to zejména v Praze. Potvrzují to nejen oficiální statistiky, ale i nárůst prodejů nových domů, bytů i pozemků u společnosti Central Group. Zatímco v roce 2001 prodala tato společnost domy, byty a parcely za téměř 1,3 miliardy korun, letos této částky dosáhly již prodeje za prvních osm měsíců. "Ve srovnání s loňským rokem letos očekáváme nárůst prodeje kolem 40 procent," řekl na dnešní tiskové konferenci společnosti Central Group její generální ředitel Dušan Kunovský.

Jak dále uvedl, přibližně 50 procent nabízených rodinných domů a bytů je prodáno ještě před zahájením výstavby, dalších 40 procent v průběhu realizace a pouhých 10 procent si najde svého kupce až po dokončení. Tato čísla se však podle Kunovského liší v závislosti na danou lokalitu. "Například v Praze 4 na Libuši bylo všech nabízených 44 rodinných domů kompletně prodáno již několik měsíců před zahájením výstavby," konstatoval Kunovský.

S počtem prodaných domů a pozemků prý také roste kvalita nového bydlení. "Jen v letošním roce jsme dvakrát zvýšili standardní provedení svých rodinných domů," prohlásil Kunovský. Rostou také nároky nových majitelů domů, zvyšuje se i poptávka po dražším bydlení. "Samozřejmě i nás negativně zasáhly letošní povodně," zdůraznil Kunovský. Projevily se prý zejména v růstu cen stavebních prací a v nedostatku kapacit kvalitních stavebních firem.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavební spoření