Zateplení domu – na co si dát pozor?

Vhodným zateplením nemovitosti můžete snížit její tepelnou ztrátu až o 40 %. Takovou úsporu energie a potažmo i peněz by si určitě přál nejeden majitel domu. A to i v případě, že bude muset do stavby investovat a vybavit ji tepelnou izolací. Jaké dnes máte možnosti a na co si při zateplování stavby dát pozor?

Tepelná izolace svépomocí skrývá mnoho úskalí

Tepelnou izolaci nemovitosti můžete provést svépomocí nebo zaplatit stavební firmě. V druhém případě si společnost důkladně prověřte na internetu a zeptejte se mezi svými známými na reference. Pokud nemáte potřebné zkušenosti, nesnažte se ušetřit peníze a provádět izolaci domu sami. Špatně provedená montáž izolace se může následnou opravou velmi prodražit a její účinek se sníží. Proto se vždy vyplatí dodržet správný technologický postup, který vám zajistí optimální výsledky a snížení tepelných ztrát.

Projektová dokumentace a stavební dozor pohlídají postupy

Před samotným zateplením domu si zpracujte nebo chtějte vidět projektovou dokumentaci. Ta je klíčovým dokumentem nejen pro technologický postup, ale i pro případnou reklamaci. Nezapomeňte také na návštěvy stavebního dozoru – odborník vám při nich pomůže najít stavební nedostatky, které by v dalších letech mohly dělat problémy.

Jaké jsou vhodné materiály k zateplení?

Nejčastěji se na zateplení tuzemské stavby používá pěnový polystyren, který se snadno tvaruje, je velmi lehký a poskytuje dostatečnou tepelnou izolaci. Důležitým faktorem výběru je také jeho nízká cena. Na druhé příčce se pak umístila minerální vata (kamenná vlna), která nabízí výbornou ochranu proti ohni a skvělé tepelné i akustické parametry. Používají se také vyloženě přírodní materiály jako dřevovláknitá izolace, ovčí vlna, konopí nebo len.

Výběr materiálu záleží na stavebních podmínkách – velikosti plochy, vlhkosti, podkladu a dalších. Dále je potřeba zjistit, jaké vlastnosti od izolace očekáváte a jaká bude potřeba tloušťka. Následně sami nebo s pomocí stavební firmy vyberete ideální materiál. Nesnažte se na materiálu izolace ušetřit, nemuselo by se vám to v budoucnu vyplatit. Stejně tak dodržujte postup instalace, abyste se vyhnuli technologickým chybám snižujícím účinnost izolantu.

Kvalitní zateplení domu ušetří výdaje

Pokud chcete ušetřit výdaje za vytápění, je zateplení nemovitosti tím správným krokem. Předem si zjistěte správný technologický postup nebo se domluvte na spolupráci s profesionály. Nesnažte se ušetřit na kvalitě materiálu ani na odborné montáži – všechny chyby se rychle promítnou a celá izolace by mohla přijít vniveč. Chtějte za své peníze kvalitu, která udrží vaše teplo domova po dlouhá léta.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba