Jak na jarní úklid? 5 tipů od profesionálů

 Jak se noci krátí a přibývá světla, je lépe vidět na nezvané průvodce zimy: prach, pavučiny, šmouhy na oknech, skvrny a vodní kámen v koupelně. Připravte si prachovky, kbelíky a nastartujte vysavače – je čas na jarní úklid. S pěti praktickými triky profesionálů a novými vysavači Gorenje to půjde skoro samo! A až bude po všem, nezapomeňte na kytici čerstvých květů nebo mísu s čerstvým ovocem. Uklizený domov si tak vychutnáte všemi smysly!

Pravidlo první: Najednou

Někdy si říkáte, postupně to zvládneme: okna přijdou na řadu o víkendu, podlahy za týden, po večerech vytřídím staré věci … To je ovšem velká chyba. Zpravidla to dopadá tak, že je vždy něco důležitějšího, a předsevzetí vezmou za své. Z úklidu je tak nekonečná noční můra. První pravidlo tedy zní: Vyhraďte si jeden víkend, a vezměte byt útokem, tak, jako profesionálové!

Pravidlo druhé: Dejte sbohem zbytečnostem

Většina z nás bojuje s nedostatkem místa. Více věcí v podstatě znamená spoustu zbytečností, na kterých ulpívá prach a domov působí stísněně a neutěšeně. Neváhejte se proto zbavit všeho, co nepotřebujete. Oblečení, které jste nevzali tři roky na sebe, už nejspíš ani nebudete nosit. Stejně tak staré, nevkusné deky a dečky, sušené květiny, stohy starých časopisů a novin. Pomůže vám metoda čtyř krabic:  jedna pro věci, které vyhodíte, jedna pro ty, které odložíte nebo darujete, jedna pro ty, které si ponecháte, a jedna pro věci, které se musí přesunout jinam. Rozdělte volně položené věci z každé místnosti do správné krabice tak, aby nic nezůstalo mimo. I když se budete loučit s věcmi, které mají emocionální hodnotu, buďte stateční!

Pravidlo třetí: Od shora dolů, od oken doprostřed

To je osvědčená zásada profesionálních firem. Nejdříve se vymetají či vysávají pavučiny ze stropu a oken, pak se myjí okna, poté se vysává prach a až nakonec se vymývá podlaha. Stejně tak se postupuje i v domě – nejprve horní patro, pak přízemí.

Pravidlo čtvrté: Barevné zóny

Rozšířený mýtus, kterému mnozí lidé věří, je to, že jde na všechno použít jeden univerzální čisticí prostředek. To ale není pravda. V bytě totiž máme minimálně dva druhy špíny – buď odstraňujeme vodní kámen a na to používáme prostředky na bázi kyselin, anebo mastné skvrny, na které působí alkalické čisticí prostředky. A protože obě skupiny čisticích prostředků mají odlišné pH, nelze je sloučit v jeden univerzální všemocný přípravek. Proto si rozdělte byt na tři pomyslné barevné zóny. Červenou pro odstranění vodního kamene – hlavně v koupelně a příslušenství, kde je dobré začít. Modrou pro odmaštění – to se týká hlavně kuchyně, ale i oken a dlažby. A nakonec žlutou pro suché čištění mopem
a vysavačem.

Pravidlo páté: důkladně vysajte

Velký úklid završí vysavač. Práci vám usnadní různé typy nástavců, které se dostanou i do úzkých či atypických míst. Po důkladném vysávání by měla následovat "mokrá fáze" – to se týká parapetů, těles ústředního topení a dveří.

Dejte sbohem zbytečnostem



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky