Když domov hraje barvami: Hladké stěny, které zútulní každý interiér

Malování interiéru

Plánujete doma nově vymalovat? S našimi praktickými radami si v interiéru vytvoříte dokonale hladké stěny v barvách, které budou mít dobrý vliv na vaši duševní pohodu. Osvojte si techniku štukování, která vám zajistí perfektně čistý a hladký podklad, ale i psychologii barev, díky níž si z každé místnosti ve vašem obydlí vytvoříte perfektní místo pro harmonický život.

Zázrak jménem štuk

Stěny je v první řadě potřeba na malování důkladně připravit. Nejprve se musí očistit od starých nátěrů či tapet a zbavit nerovností. K tomu vám poslouží štuk, s jehož pomocí vrátíte stěnám svého domova čisté linie. Štuk je jemná omítka ze sádry, vápna, jemného písku a pojiva, která se používá především na stropy a stěny. Slabá vrstva štuku zaplní drobné trhlinky a vzduchové otvory ve stěně. Nový povrch vypadá dokonale čistě a snadněji se maluje, a to již 24 hodin po úpravě.,“ říká Monika Linghartová, specialistka na barvy a laky v projektových marketech Hornbach.

Na trhu existuje velké množství už hotových štukových omítek. „Mezi nejoblíbenější patří tzv. Hladká omítka Hornbach, je to modelovací omítka, která zároveň vyrovná a vyhlazuje nerovnosti. Umožňuje okamžité použití a má vynikající přilnavost. Po zaschnutí je stěna matně bílá, a pokud zrovna netoužíte po barevných stěnách, překrytí malířským nátěrem už není nutné,“ vysvětluje odbornice. Hladká omítka je vyrobena z ekologicky nezávadných surovin a je určena pro tenkovrstvé interiérové omítky, na zdivo nebo betonové panely.

Hra barev

Štukování vám vytvořilo hladké stěny. Pojďte je nyní oživit nejnovější trendy v bytové architektuře – barvami. Naši psychiku ovlivňují víc, než si dokážeme připustit. Některé v nás vzbuzují vášeň a touhu či podporují chuť k jídlu, jiné probouzí agresi, další dokážou uklidnit anebo motivují k ještě lepším pracovním výkonům. Jak s nimi zacházet v interiéru, abychom docílili dokonalé harmonie?

Ložnice

Ložnice je místem relaxace a odpočinku, navíc v ní trávíme zhruba jednu třetinu života. „V ložnici se musíte cítit dobře, výběr barvy či tapety je proto v tomto ohledu opravdu klíčový. Rozhodně se vyvarujte příliš sytých barev a pozor si dejte i na červenou. Jde sice o barvu vášně, na některé jedince ale může působit agresivně a rušivě,“ radí Monika Linghartová. Které odstíny jsou těmi správnými?

Zelená – uklidňující barva, která blahodárně působí na naši mysl i zrakovou soustavu a pomáhá relaxovat, údajně také podporuje plodnost

Modrá – barva klidu, která snižuje krevní tlak, zpomaluje dýchání a srdeční tep

Písková – barva symbolizující návrat k přírodě a uklidňující zahlcenou mysl

Vínová – odstín působící velmi důstojně, hrdě a vznešeně, jedná se o barvu klidu a příměří

Broskvová – jemně stimuluje, rozpouští emocionální blokády a udržuje proud životní energie

Růžová – něžná barva podporující volnou mysl a energii, symbolizuje lásku a náklonnost

Obývací pokoj

I v obývacím pokoji trávíme spoustu času a stejně tak společných rodinných chvil. Do obývacího pokoje doporučuji volit světlé barvy, působí elegantním a vzdušným dojmem. Zároveň prostor opticky zvětšují a prosvětlují. Vyvarujte se naopak ostrých barev, které působí rušivě. Ani zde nedoporučuji červené odstíny,“ popisuje Linghartová. A které barvy vítězí?

Bílá – symbol čistoty, nevinnosti, elegance, ale také absolutní svobody a nových začátků

Světle zelená – barva, která uklidňuje oči a blahodárně působí na naši mysl

Levandulová – stimulující, mysteriózní barva, perfektně se vyjímá v kombinaci s hnědou

Kakaově hnědá – střízlivá, mlčenlivá, solidní a vážná barva, která v sobě ukrývá nádech elegance

Kuchyně

V kuchyni lze použít prakticky kteroukoli z teplého spektra barev. Vyhněte se proto světle modré a zelené, které působí příliš studeným a izolovaným dojmem. „U teplých barev nesáhnete vedle zejména u žluté, červené či hnědé,“ doporučuje odbornice z Hornbachu.

Žlutáteplá a jasná žluť působí povzbudivě, symbolizuje sluneční sílu a energii, zároveň jde o slavnostní barvu, která vyvolává pocit radosti

Červená – podporuje chuť k jídlu, stimuluje naše smysly, působí povzbudivě a afrodiziakálně

Hnědá – evokuje pocit síly a spolehlivosti, může navodit také pocity tepla, pohody a bezpečí

Dětský pokoj

Spousta lidí si myslí, že dětský pokoj vyvedený v bílé barvě je příliš nudný a působí sterilním dojmem. Proto s barvami často experimentují, což ale není úplně ideální. „Zapomeňte na výraznou světlou červenou, která působí zbytečně agresivním dojmem, oranžovou nebo žlutou. Podle některých experimentů mají malé děti ve žlutých místnostech častější sklony k pláči,“ uvádí Monika Linghartová. Jaké barvy se hodí do dětského pokoje?

Modrá – uklidňující barva snižující krevní tlak a zpomalující dýchání a srdeční tep

Růžová – symbolizuje něžnou aktivitu, volnou mysl a energii, lásku a náklonnost

Zelená – další uklidňující barva, která blahodárně působí na naši mysl i zrakovou soustavu, pomáhá nám relaxovat a usínat

Hornbach

Společnost HORNBACH je nezávislá, rodinná společnost, založená v roce 1877 a jako jediná v segmentu stavebních marketů má za sebou historii sahající přes šest generací. Společnost v současné době provozuje 158 stavebních a zahradních marketů v devíti evropských zemích, z toho 10 v České republice.

Koncept prodeje a sortiment výrobků jsou plně orientovány na potřeby zákazníků, kteří realizují své projekty, a také na profesionály. HORNBACH svým zákazníkům zaručuje trvale nízké ceny a zajišťuje si tak prvenství ve svém oboru. Četné nezávislé testy a studie potvrzují vysokou kvalitu poskytovaného poradenství a také výborný servis.

Společnost Hornbach je průkopníkem v oboru, neboť právě ona otevřela první kombinovaný stavební a zahradní market (1968), první velkoplošný „stavební hobby market“ (1980) a první stavební market s integrovaným Drive-in centrem (2003). Těmito kroky opakovaně dokládá svou schopnost inovovat. HORNBACH je několik desítek let významným zaměstnavatelem, v současné době se na úspěchu firmy podílí přibližně 20 000 zaměstnanců, z toho více než 1 500 v České republice.

Více informací na: www.hornbach.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry