Parní vysavač si poradí i s náročným úklidem velkých ploch

REKLAMA       Inzerce, 13.3.2020

Čistota podlahy doma i v práci nejvíce vypovídá o čistotě celého prostoru. Dříve se zametalo a koberce se klepaly, až později nastoupily vysavače. Jenže marná sláva, některý druh nečistot se pouhému vysávání ubrání… a doplňovat vysávání ještě vytíráním je dvojí práce. A když se rozhodnete se větších nečistot ještě dopředu zbavit zametáním nebo smetáním lopatkou a smetáčkem, tak dokonce trojí práce. Pro pohodlný úklid větších podlahových ploch nebo specifických povrchů je neocenitelným pomocníkem parní vysavač, který používá k čištění jen horkou páru, tedy vysoce zahřátou čistou vodu, kterou pak z povrchu odsaje a vyřeší tak všechny problémy s podlahou najednou.

Horká pára použitá pod tlakem uvolní nečistoty z povrchu, dezinfikuje a odstraňuje alergeny, plísně i bakterie. Parní vysavač si přitom jako každý vysavač poradí i s volnými nečistotami, které z povrchu odsaje spolu s přebytečnou vlhkostí. Navíc dokáže odstranit nečistoty i z nepřístupných míst, jako jsou například štěrbiny a spáry, třeba mezi dlaždičkami. A samozřejmě, vzhledem k podstatě fungování mu na rozdíl od běžného vysavače nevadí ani vysávání mokrých předmětů a tekutin.

Použití horké vodní páry pod tlakem bez přídavku dalších činidel je šetrné nejen z hlediska ekologie, ale i pro peněženku majitele, který nemusí dokupovat žádné speciální prostředky. Je třeba pouze doplňovat vodu.

Je pravda, že pořizovací náklady u parního vysavače mohou být vyšší, než u běžného typu vysavače a je také třeba si na jeho používání zvyknout – především proto, že je těžší, než běžný vysavač. Přesněji řečeno, při práci s parním vysavačem musíte manipulovat celým přístrojem (včetně zásobníku s vodou), nikoli jen hadicí. Ale pokud řešíte čištění souvislých povrchů, které nejsou citlivé na teplo a chcete docílit hygienické čistoty, potom je parní vysavač vhodná volba.

Při rozhodování pro konkrétní typ parního vysavače je třeba mít na paměti především typ a rozlohu povrchů, které chcete parním vysavačem ošetřovat, jestli se jedná o koberce nebo o tvrdé podlahy, hladké povrchy, nebo jestli chcete čistit i měkké povrchy nebo třeba okna. Jsou typy, které zvládají všechny druhy podlah, a naopak jsou typy, které jsou pro některý typ podlah vhodnější.

Velikost nádrže na vodu a rychlost ohřevu určuje kapacitu vysávání bez nutnosti doplnění zásobníku, ale větší nádrž zase znamená vyšší hmotnost vysavače. Pro kvalitu čištění je nicméně důležitý především tlak páry, maximálně je to 5 barů.

A posledním kritériem, které hodně napoví, zda zvolený typ parního vysavače bude splňovat všechna očekávání, je příslušenství a nástavce, které jsou součástí zvoleného modelu. Jestli obsahuje hubice a příslušenství pro mokré čištění, návleky na mop, štěrbinovou hubici, hubici na šetrné čistění parket, na čalounění…

Můžete ale brát zřetel i na zacházení s nečistotami – zda se jedná o typ vysavače bezsáčkový nebo sáčkový, vodní – který odstraňuje nečistoty pomocí vodního podtlaku a je vhodný do domácností s dětmi a domácími mazlíčky, na typ filtru, jestli je měnitelný nebo omyvatelný.

A v neposlední řadě je důležitým kritériem, spolu s pořizovací cenou a určením vhodného typu pro druh ošetřovaných podlah, příkon a výkon parního vysavače. Ty ovlivní ekonomičnost provozu zvoleného parního vysavače. Příkon určuje, kolik vysavač spotřebuje elektrické energie při provozu a dobrý parní vysavač poznáte podle toho, že má malý příkon a přitom dostatečný sací výkon.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika