Varná deska: je lepší plyn, indukce nebo klasická elektrická varná deska?

Nákup nové varné desky je velká věc. Nejde přitom jen o náklady na provoz, ale hlavně o instalaci, která nebude neúměrné náročná, pohodlné vaření a bezproblémové užívání. Dáváte přednost vaření na plynu nebo je vaším favoritem elektřina? Všechny možnosti mají své výhody a nevýhody a bojují o naši přízeň.

Varné desky si získávají v moderních kuchyních stále větší oblibu a jejich výběr nemusí být úplně jednoduchý. To, ke kterému řešení se přikloníte, nezáleží jen na vašich osobních preferencích, ale také na tom, jaké přípojky v kuchyni máte. Už dávno však neplatí, že např. indukční nebo sklokeramickou varnou desku nepřipojíte na 230 V, běžných v bytě. Takže, plynová, sklokeramická, nebo indukční varná deska?

Plynové varné desky

Šéfkuchaři milují vaření na plynu. Oceňují zejména rychlou regulaci teploty – podle potřeby lze okamžitě upravit sílu plamene. Řadě amatérských, ale i profesionálních kuchařů také vyhovuje snadné ovládání desky klasickými knoflíky. Všechny plynové desky mají zabudované pojistky, které v případě uhašení plamene automaticky zastaví přívod plynu. Nehrozí tedy jeho únik. Povrch plynových sporáků je však často hodně členitý, a proto může být dát jeho čištění pořádně zabrat. V tom jsou skvělé plynové desky z tvrzeného skla.

Sklokeramické varné desky

Vaření na plotýnkách je jednoduché, ale je náročnější na energie, doba ohřívaní je delší a nevýhodou je i větší setrvačnost při regulaci teploty. Náročné bude i čištění, pokud vám například přeteče polévka.

Indukce: úsporná, přesná jako plyn – a nemusí být dražší

Nejmodernějším zástupcem ve světě vaření jsou sklokeramické desky s indukčním ohřevem. Jsou velmi účinné, bezpečné a úsporné. A jsou to sprinteři – jsou až o 100 % rychlejší než ohřev na sklokeramické plotýnce nebo na plynu a dokážou dokonce porazit i rychlovarnou konvici. Jsou také schopné okamžitě regulovat výkon. Indukce totiž vytváří teplo přímo ve varné nádobě s minimálními teplenými ztrátami. Varná zóna přitom zůstává téměř nezahřátá. Ani rozlitá jídla se proto nikde nepřipečou a desku pak velmi snadno vyčistíte. Budete však možná potřebovat nové nádobí se speciálním dnem. Pomůže jednoduchý test magnetem – když magnet zespodu hrnce drží, vystačíte si se stávajícím nádobím.

 Indukce: úsporná a nemusí být drahá

Foto zdroj: Mora.cz

Co ale lidi ve skutečnosti opravdu zajímá?

„Vedle funkcí a technologií lidi zajímají i praktické otázky. Například při výběru plynové varné desky chtějí vědět, zda má pohodlné a stabilní vařidlové mřížky, po nichž jde plné hrnce pohodlně posouvat. A zda má výkonný trojkorunkový hořák nebo integrované zapalování v hořácích. U elektrických varných desek lidé řeší např. zapojení na 230 V a možnost propojení varných zón do extra velké. Ale také, jak snadné je ovládání,“ říká Regina Netolická, Head of Marketing CZ/SK Gorenje group. „Připravili jsme proto na webu infografiku, která nejčastější dotazy odráží, abychom rozhodování usnadnili,“ doplňuje Regina Netolická.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika