Hypoteční trh nadále ve velmi dobré kondici

Research, 19.3.2020
Před měsícem jsem na stránkách Ranního restartu upozorňoval, že objem nově poskytnutých hypoték (tehdy za leden) svědčí o návratu tohoto trhu zpět k plnému výkonu. Nuže výsledek za únor (podle dat serveru hypoindex.cz) tuto tezi vehementně potvrzuje: objem přes 18 miliard (což značí meziroční růst o 71 % – viz poslední červený sloupec v grafu vpravo nahoře) je nejlepší od vzedmutí v době zavedení limitů na DTI a DSTI, tedy od podzimu 2018.

Průměrná úroková sazba z nových hypoték činila v únoru podle hypoindex.cz 2,42 %, a byla tedy o 6 setinek pb nad lednem.

Co teď lze čekat od cen nemovitostí?

Při této příležitosti přičiňme ještě pár vět o výhledu cen nemovitostí. Jejich růst může být v blízké budoucnosti posilován mírným poklesem úrokových sazebhypotečních úvěrů, který nejspíš nastane v nejbližších měsících v důsledku poklesu střednědobých mezibankovních sazeb (ponechme nyní stranou smysluplnost poklesu na tak nízké úrovně):

Sazby 5R korunového úrokového swapu od září 2019


(Bloomberg)

Na druhé straně však propad ekonomiky v souvislosti s bojem proti nynější pandemii povede k nárůstu rizika nesplácení úvěrů, což bude tlačit banky k větší opatrnosti při poskytování úvěrů. (Pokud je ovšem pravda, že – jak je občas slyšet – podíl zájemců o nemovitosti kupujících na hypotéku klesá, pak klesá i význam dění na hypotečním trhu pro ceny nemovitostí.)

Dá se také očekávat pokles doposud silného sentimentu domácností, takže i samotní potenciální zájemci budou s koupí domu nebo bytu váhat více než doposud. Celkový dopad dění kolem nemoci COVID-19 na ceny nemovitostí tak bude nejspíš směrem k pomalejšímu růstu, nepůjde však o žádný dramatický zlom.

Michal Skořepa, analytik České spořitelny 

 

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky