Nejvíce nových bytů se začalo stavět ve středních Čechách, Karlovarský kraj je poslední

Boom bytové výstavby ve Středočeském kraji pokračuje i letos, jen v lednu v něm firmy zahájily stavbu 543 nových bytů. Na druhém místě se zatím drží hlavní město se 352 zahájenými byty. Naopak poslední zůstává Karlovarský kraj, kde se během prvního měsíce letošního roku začalo stavět jen 49 nových bytů. Vyplývá to z aktuálních dat Českého statistického úřadu ČSÚ).

Středočeský kraj po Praze už před časem přebral post lídra bytové výstavby, loni se jich v tomto regionu začalo stavět celkem 5882. Nové byty v hlavním městě nerostou hlavně kvůli zastaralému územnímu plánu, který se dávno vyčerpal, a pak také snaze vedení některých městských částí bojovat proti jakékoliv nové výstavbě. Zatímco ještě před pár lety Praha bytové výstavbě s výrazným náskokem dominovala, takhle dlouholetá jistota už neplatí.

V lednu Středočeši zahájili stavbu 543 bytů

Hlavní město doplácí hlavně na neaktualizovaný územní plán, který už nenabízí v podstatě žádné volné pozemky pro bytovou výstavbu. Problémem jsou také mnohaleté stavební uzávěry na velkých rozvojových plochách, kde by mohly vyrůst tisíce bytů. Zásadní překážkou je také nesmiřitelný postoj vedení některých městských částí, kde bojují proti jakékoliv nové výstavbě. Extrémně složitý proces povolování nových staveb pak vede k tomu, že se středně velký bytový projekt se stovkami bytů v Praze povoluje déle než pět let a výjimkou nejsou ani povolovací řízení táhnoucí se více než celou dekádu,“ vysvětluje generální ředitel a předseda představenstva developerské společnosti Ekospol Evžen Korec.

Rezidenční výstavbě se tradičně daří také na jižní Moravě, která se hlavně díky velkému Brnu zůstává na třetím místě. Jen v lednu se v Jihomoravském kraji začalo stavět 308 nových bytů. Žádný jiný kraj se už na hranici tří set zahájených bytů v lednu nedostal. Naopak poslední příčka patří tradičně Karlovarskému kraji (49 nových bytů zahájených v lednu), kde však žije nejméně lidí. Méně než sto bytů se začalo stavět také v rozlohou nejmenším krajiLibereckém (53 zahájených bytů) a Královéhradeckém kraji (65 zahájených bytů).

Statistiky zahájených bytů potvrzují dlouhodobý trend, že lidé mimo hlavní město preferují k bydlení hlavně vlastní rodinné domy. Z 543 zahájených nových bytů ve Středočeském kraji jich 478 bylo právě v rodinných domech a jen 61 začaly firmy stavět v rámci bytového domu. Naopak v Praze jednoznačně dominuje výstavba bytových komplexů s 328 zahájenými novými byty. Jen 23 nových bytů začaly firmy v hlavním městě stavět v rodinném domě. Zajímavostí je, že hned ve dvou krajích – v Libereckém a Královéhradeckém – se v lednu nezačal stavět ani jediný bytový dům. Všechny zahájené byty v tomto měsíci zde připadají na rodinné domy.

Zásadní otázkou dnešních dní je, jak se bude bytová výstavba vyvíjet v následujících měsících. Kvůli přísným opatřením v souvislosti s pandemií koronaviru totiž mnohé stavební firmy omezují či dokonce pozastavují svou činnost. Také zájem lidí o nákup nové nemovitosti nebude po odeznění současných restrikcí nijak vysoký, domácnosti budou řešit spíše základní otázky přežití. Zcela jistě totiž nastane celosvětová recese a spousta firem zkrachuje. Mnoho lidí přijde o práci a v takovém okamžiku podobně velké investice, jako je nákup nemovitosti, odkládají na neurčito. Rezidenční výstavbu tak čekají těžké časy,“ doplňuje developer Korec.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality