Sladké recepty na neděli: nadýchané vdolky s povidly

Ruku na srdce, kdy jste měli naposledy vdolky? V obchodech se na nás valí všelijaké zákusky a dortíky, že na ně často zapomínáme. A přitom jsou tak dobré! Jejich příprava může být kvůli kynutí o něco delší, ale není to nic náročného. Nadýchané, dozlatova usmažené bochánky je třeba ještě doplnit kvalitními povidly. Jedinečná přírodní švestková povidla oceněná Regionální potravinou nabízí i Jiří Netopil.

Vdolky s povidly jsou oblíbeným receptem

Zdroj foto: akademiekvality.cz

Recept na vdolky s povidly

Počet porcí: 10

Doba přípravy: 120 minut

Náročnost: ***

Ingredience:

500 g polohrubé mouky

250 ml mléka

60 g másla

½ kostky droždí

1 vejce

2 lžíce rumu

1 lžíce cukru krupice

1 vanilkový cukr

sůl

slunečnicový olej na smažení

K podávání:

tvrdý tvaroh

povidla

zakysaná smetana

Postup:

1. Smíchejte droždí s cukrem, lžící mouky a polovinou vlažného mléka. Nechte cca 20 minut na teplém místě, aby se vytvořil kvásek.

2. Ve velké míse smíchejte prosetou mouku s vejcem, zbytkem mléka, rumem, rozpuštěným máslem a špetkou soli.

3. Ke směsi přidejte kvásek a vypracujte hladké těsto, které necháte zhruba 50 minut kynout.

4. Z těsta vyválejte cca 2 cm silný plát a pomocí sklenice vykrajujte kolečka. Přikryjte je utěrkou a nechte dalších 20 minut kynout.

5. Do každého z koleček poté udělejte důlek a nechte smažit v hrnci s rozpáleným olejem z obou stran.

6. Vdolky vyndejte na ubrousky pro odsátí tuku.

7. Vychladlé vdolky potřete povidly, dozdobte zakysanou smetanou a nastrouhaným tvrdým tvarohem.

TIP: Vdolky se dělají především z mouky. Proto by měla být opravdu kvalitní. Jinak může být těsto moc lepivé, nebo naopak tuhé. Zárukou nadýchaným vdolků je polohrubá mouka z opavského Mlýna Herber.



Názory na článek
Na dané téma nejsou žádné názory.

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend