Chytrá domácnost se stává standardem: šetří, hlídá a odemyká na dálku

Chytrá domácnost šetří čas i finance Možná máte zafixováno, že chytrou elektroinstalaci si může dovolit jen hrstka vyvolených. Záleží samozřejmě na konkrétním řešení, ale obecně platí, že je už mnohem dostupnější a kromě času vám ušetří také finance. Oproti jednotlivým chytrým řešením, navíc nemusíte tak často klikat” na různá zařízení – ať už termostat, žaluzie nebo vytápění, mívá totiž svou vlastní krabičku, ovladač nebo displej. Na chytrou elektroinstalaci je nejlepší myslet už během stavby domu, takové řešení vyjde nejlevněji. Navíc pak nemusíte kupovat několik různých systémů, ale stačí jeden, který řídí a hlídá vše,” říká Martin Protiva ze společnosti Ekonomické stavby.

Každodenní rituály na míru

Světlo má na naši náladu značný vliv pomáhá pohodovému probouzení, stejně jako tma nám předtím pomohla dobře usnout. V případě chytré elektroinstalace se světla rozsvěcují automaticky v závislosti na čase a intenzitě slunečního svitu. V pozdních hodinách tak dochází k postupnému zhasínání světel, které je příjemné pro oči. Pokud v noci musíte do koupelny, tlumené noční světlo vás bezpečně navede, ale neoslní. Ráno se zase světla postupně zintenzivňují a vy se tak nemusíte rozkoukávat, než si oči na ostré světlo zvyknou. Dům se zároveň přizpůsobí fungování každého člena domácnosti. Pokud máte raději postupné probuzení, tak vám chvilku předtím, než budete vstávat rozhrne závěsy. Můžete si také nastavit jiné světlo na vaření, když píšete s dětmi úkoly nebo na stolování. Nebo uzpůsobit světlo prostě jen tomu, když máte s partnerem chvilku pro sebe a chcete si dát skleničku, nebo si číst oblíbenou knížku. Chytrá domácnost se přizpůsobí vašemu každodennímu fungování také v případě vámi preferované teploty v jednotlivých místnostech a dalších oblastech.

Šetří energie, ale také životní prostředí

Každému z nás se asi stalo, že zapomněl vypnout světla, žehličku nebo třeba toustovač. Chytrý dům proto po odchodu posledního člena domácnosti vypne všechny zásuvky mimo ty technologicky nutné, jakými jsou například zásuvky lednic a mrazáků. Zároveň tento systém sníží náklady na provoz domu tam, kde by vás to stálo značné úsilí v létě stínicí technika chrání důmed přehřátím, v zimě naopak dokáže vyhodnotit, zda pustit do domu sluneční paprsky pro přirozené vytápění nebo naopak zastínit a zamezit únikům tepla. Nastavení vytápění snadno můžete změnit během chvíle, což se hodí například při neplánovaném dřívějším příchodu z práce či příjezdu z dovolené. Pomocí telefonu také můžete sledovat přehled o spotřebě energií. „Chytrá elektroinstalace dokáže významně snížit výdaje za energie. Proto jsme se také rozhodli zařadit tuto technologii do základu vybavení našich domů,” dodává Martin Protiva.

Zachrání vás před nečekanými potížemi

I když myslíme na vše, tak některé technické závady nemusíme i při té nejlepší vůli uhlídat. Mezi ně patří únik kouře. Ať už jste mimo domov, nebo jen spíte, nemusíte kouř rozpoznat dostatečně rychle. Pokud dům registruje kouř, uzavře přívod plynu a odpojí elektřinu od vybraných zásuvek nikoliv však světel. Zároveň vyšle poplach na všechny mobily v domácnosti a zapne alarm. Pokud ho v krátkém čase neodvoláte, tak konktaktuje hasiče. Stejně nepříjemný, i když ne tak nebezpečný, je únik vody třeba z rozbité pračky. Systém pozná, že se objevila voda tam, kde nemá, vypne hlavní přívod a odešle zprávu na váš mobil. Hlavní přívod vody také systém automaticky vypne, když odjedete na delší dovolenou.

Bezpečnost na prvním místě

Chytrá domácnost vás ochrání před potenciálními nezvanými návštěvníky, kdy systém zaznamenává pohyb uvnitř, ale i kolem vašeho domu. Pokročilejší systémy se v době vaší nepřítomnosti  umí tvářit tak, jako by dům někdo obýval vytahují žaluzie, rozsvěcují světla, zapínají televizi apod. Navíc důmm o sobě automaticky sleduje a řídí provoz domácnosti, kdy reguluje topení, ovládá spotřebiče, hlídá otevření oken a dveří,” říká Martin Protiva. Pomocí telefonu také uvidíte, kdo na vás zvoní, a případně můžete také rovnou otevřít.

Už nikdy nebudete hledat klíče

Hledání klíčů je věčné téma. Ta nepatrná věc, která se schová někde v tašce zrovna když se potřebujete dostat co nejdříve do domu. Nebo jen prostě máte obavu je svěřit dětem, které mohou někde svou klíčenku snadno pohodit. Otevírání “na dálku” se hodí také když k vám přijela návštěva o něco dříve, než jste čekali. Pokud se chcete těmto situacím vyhnout, pak vám v tom chytrý dům může pomoct. Dům můžete snadno otevřít pomocí mobilu jednoduše odešlete pokyn k odemčení branky a vchodových dveří.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika