Stavbu je teď třeba více promyslet. Hypotékou lze nově financovat i mobilheim

Stavbu či rekonstrukci bydlení financovanou úvěrem je třeba vždy pečlivě naplánovat. V aktuální situaci koronavirové pandemie ale mohou lidé zvažovat i její odložení. Chybějící příjmy nebo nečekané dodatečné náklady totiž mohou projekt zastavit. Výrazně ušetřit však lze stavbou svépomocí, v posledních letech ale také roste poptávka po mobilních domech neboli mobilheimech, které lidé často využívají i k trvalému bydlení. Mobilheim je nově možné financovat i hypotékou.

Mobilheim je nově možné financovat i hypotékou

Při financování stavby hypotékou se rostoucí dům průběžně oceňuje na novou vyšší zástavní hodnotu, díky čemuž je možné postupně uvolňovat finanční prostředky z úvěru. Čerpání hypotéky, a tím i stavba samotná, se ale může zastavit, když se peníze utratí, ale nedojde ke zhodnocení. „Může se to stát například, když dodavatelská firma inkasuje peníze, ale práci neodvede nebo ji odvede špatně. Bez další finanční injekce pak není možné pokračovat, protože banka vzhledem k nedostatečné zástavní hodnotě rozestavěné nemovitosti neuvolní další část úvěru,“ upozorňuje David Eim, místopředseda představenstva společnosti Gepard Finance.

Hypotéka na stavbu či rekonstrukci se poskytuje na základě plánovaných nákladů a je omezena zástavní hodnotou budoucí nemovitosti. Výrazných úspor lze dosáhnout, pokud někdo zvládá zajistit si část výstavby svépomocí, umí nakoupit stavební materiál za lepší ceny nebo sehnat šikovné a levné řemeslníky. „Banku nezajímá, kolik za stavbu klient zaplatí. Výši úvěru kalkuluje dle projektové dokumentace a rozhodující je, jakou bude mít dům v daném místě a čase cenu. Skutečné náklady jsou ale při stavbě svépomocí nebo zajištění dodavatelů dílčích prací obtížně predikovatelné, a proto je třeba disponovat také dostatečnými vlastními prostředky,“ vysvětluje David Eim a dodává, že stavba svépomocí může být problematická kvůli odchýlení se od projektu a nižšímu odhadu ceny, než se plánovalo.

Ušetřit při pořizování nemovitosti může také pomoci současná situace koronavirové pandemie. Podle Jana Boruty ze společnosti FérMakléři.cz evidují v těchto dnech realitní makléři napříč republikou výrazný pokles zájmu o prodej domů i bytů. Nikdo přitom neví, za jak dlouho se Česko s nákazou vypořádá. „Tato nejistota dostává kupující do situace, kdy se jim vyplatí čekat, co se bude dít, jelikož netuší, zda budou mít dostatek peněz nebo ceny náhodou nepoklesnou,“ říká Jan Boruta.

Novinkou v oblasti úvěrů na bydlení je možnost financovat hypotékou i mobilní dům. „Donedávna mohl být na takový objekt poskytnut úvěr na bydlení pouze za předpokladu, že má přiděleno popisné nebo evidenční číslo. Účelově vázaný hypoteční úvěr lze však nyní použít rovněž na mobilní domky, pokud jimi klient řeší bytovou potřebu,“ uvádí David Eim. Dle údajů společnosti Euro – Mobilní domy roste za poslední 3 roky poptávka po mobilních domech každoročně zhruba o 10 procent. Nejvyšší zájem je stále o mobilní domy určené pro rekreaci, jejichž cena se pohybuje od 100 000 do 300 000 . Na rozdíl od cen bytů a domů, které za uplynulé roky vzrostly skokově, zůstala cena mobilních domů dle vyjádření společnosti víceméně stejná.

Mobilní domy jsou ideální, rychlé a pohodlné řešení pro rekreační chatu, dočasné bydlení či malou kancelář. Stále častěji jsou však využívány rovněž pro trvalé bydlení. Mobilheim totiž může zajistit plnohodnotné cenově dostupné bydlení včetně vytápění a teplé vody. Ať už si pořizujete mobilní domek jako rekreační objekt, nebo pro trvalé bydlení, často můžete narazit na problém, že na daném pozemku nejsou rozvody zemního plynu. „Zřízení přípojky přitom může být otázkou několika desítek tisíc korun. Pro rekreační mobilheim jsou vhodné 33kilogramové LPG láhve s čistým propanem, který na rozdíl od propan-butanu funguje i v mrazu. Je možné je spojit do baterie po dvou až osmi kusech, což zajistí nepřetržitý odběr energie pro vaření, vytápění i ohřev vody, a dodavatel vám je může vozit až ke dveřím,“ popisuje Jiří Karlík, odborník pro oblast LPG a generální ředitel společnosti Primagas.

V případě mobilheimu určeného pro trvalé bydlení už dává smysl pořízení plynového zásobníku na LPG, respektive propan. „Vytápění propanem ze zásobníku je úplně stejné jako u tradičního způsobu topení zemním plynem. Nákladově přitom LPG není výrazně dražší. Zatímco zemní plyn vychází v průměru na 1,70 Kč/kWh, propan v ideálním případě na 1,95 Kč/kWh,“ dodává Jiří Karlík s tím, že náklady na propan jsou závislé na více faktorech než zemní plyn, a doporučuje nakoupit zásoby plynu v létě, kdy jsou ceny LPG stejně jako u tuhých paliv nejnižší.

 


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky