Korupční bytové prostředí by vyřešila privatizace bytů


PRAHA (ČIA) - Korupční prostředí při hospodaření s byty by podle starosty Prahy 1 Jana Bürgermeistera vyřešila urychlená privatizace obecního bytového fondu. "Systém přidělování bytů nebude nikdy dokonalý. Obec by si měla nechat minimum sociálních bytů a ostatní zprivatizovat, což je průhledné," tvrdí starosta. Na podezřelé přidělování bytů na Praze 1 poukázala zpráva kontrolního výboru zastupitelstva první městské části, která zjistila pochybnosti u 23 případů přidělení bytů. Šlo o takzvané sociální byty, ale i byty s tržním nájemným, které mají získat zájemci s nejvyšší nabídkou.

Zastupitelé i starosta Prahy 1 souhlasí, že i po privatizaci se mechanismy přidělování bytů budou muset změnit. Bude se jednat zejména o byty přidělované ze sociálních důvodů. Půjde přitom o úkol pro povolební zastupitelstvo. Zástupci pražského magistrátu chtějí v Praze plošně bránit korupci při hospodaření s byty zavedením jednotných pravidel, jimiž by se musely městské části řídit. Tomu se ale jednotliví starostové brání. Podle Bürgermeistera musí mít městské části v tomto ohledu určitou autonomii, ale kontrolu fungování jednotlivých systému by mohlo město zastřešit. "Osobně si ale myslím, že obce by měly mít co nejmíň bytů," dodal.

Praha 1 se snaží svůj bytový fond co nejrychleji privatizovat. Radnice už schválila 1435 nabídek ke koupi bytu. Smlouvu o prodeji podepsalo 969 zájemců, z nichž 693 už zaplatilo plnou cenu. Do obecní pokladny tak putovalo 297 milionů korun. Zastupitelé na pondělním zasedání 14. října schválili prodej dalších 155 bytů jejich oprávněným nájemcům. Ceny se u takto privatizovaných bytů pohybují v rozmezí od pěti do 10 tisíc za metr čtvereční.

-hab-,-ph-


Ceny ojetých vozů v ČR - zářijový UPDATE !



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality