Praha chce postavit v roce 2003 1 800 bytů


PRAHA (ČIA) - Více než 1,8 tisíce bytů chce příští rok postavit město Praha. V rozpočtu na příští rok je pro tento účel vyčleněno 2,2 miliardy korun, což je třikrát více než v letech předchozích. Peníze musí ještě odsouhlasit povolební zastupitelé, ale vzhledem k využití bytů především pro povodněmi postižené Pražany se dá očekávat jejich schválení.

Pozemky pro obecní byty by mělo město bezúplatně získat od Pozemkového fondu České republiky a ministerstva zemědělství. Informoval o tom dnes náměstek primátora pro finance Jiří Paroubek.

"Jde o zhruba 40 hektarů pozemků roztroušených po celé Praze. Jednání se zástupci zmíněných institucí by měla skončit během několika měsíců," řekl ČIA Paroubek. Pozemky byly dříve převáděny na soukromé devolopery, ale to se podle něho neosvědčilo. "Bezúplatný převod pozemků pro výstavbu na město bude myslím užitečnější," dodal Paroubek.

Počet a dostupnost bytů chce Paroubek zajistit také zřizováním neziskových organizací města, které by si braly úvěry na výstavbu. Ty by potom splácely z vybraného nájemného, které by mělo podle kalkulu dosahovat zhruba 55 procent tržního nájemného. Pokud by se městu podařilo získat státní dotace, mohlo by být podle Paroubka ještě nižší. Tímto způsobem by nebyl zatížen rozpočet města, které by investovalo pouze do infrastruktury. "Tento model financování výstavby zpracovala Česká spořitelna a v západní Evropě se osvědčil," dodal Paroubek.

Hlavní město Praha postaví ročně ze svého rozpočtu 700 až 800 bytů.

-hab-
-jh-


Ceny ojetých vozů v ČR - zářijový UPDATE !



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality