Povinné pojištění pro realitní makléře začíná v květnu, podle nového realitního zákona

Nový realitní zákon má lépe chránit klienty realitních kanceláří, posunout úroveň českých realitních služeb na úroveň západních států EU a vypořádat se s podvodníky v tomto odvětví. Na splnění části požadavků dostali kvůli výjimečnému stavu makléři více času, povinné pojistce se ale nevyhnou. V opačném případě jim hrozí až milionová pokuta.

Podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové má Česká republika nejvyšší počet makléřů na počet obyvatel z celé Evropské unie, současně však čeští makléři dosud nemuseli splňovat téměř žádné podmínky. „Cílem zákona je nyní upravit a jasně vymezit vztahy v oblasti realitního zprostředkování, zejména posílit ochranu klientů realitních zprostředkovatelů. Jednoduše řečeno, zákon zavádí jasná pravidla pro realitní trh a ochranu zájmů občanů, kteří do nemovitostí investují své celoživotní úspory,“ uvedla ministryně.

Nově tak bude po makléřích vyžadována bezúhonnost, kvalifikovanost a pojištění. Zatímco termín, do kdy musí makléř prokázat svou odbornost, odložila vláda kvůli koronavirové situaci až do 3. ledna příštího roku, požadavky na povinné pojištění se nemění. To musí makléři i realitní kanceláře uzavřít nejpozději do 3. května. „Cena pojištění začíná na 1 949 korunách pro realitní makléře, kteří jsou pod realitní sítí. Zákon pro tyto makléře stanovuje roční limit 1,75 milionu korun. Cena pro makléře, kteří podnikají na vlastní pěst, začíná na 2 634 korunách s ročním limitem 3,5 milionu korun,“ informuje David Kubát z Direct pojišťovny.

Do pojišťovny nemusíte

Pojišťovny už na realitní zákon zareagovaly nabídkami, které nejen splňují zákonné požadavky, ale přidávají ochranu před dalšími nepříjemnostmi, jež mohou realitní společnosti potkat. Pojištění tak pomáhá například v případech, kdy makléř při prohlídce bytu nechá otevřené okno a dovnitř naprší nebo tímto oknem pronikne zloděj či kuna. Pojistka pokryje také chybu v dokumentech a ochrání makléře, pokud zapomene odeslat dokument v zákonné lhůtě a způsobí tím klientovi škodu,“ vypočítává Kubát.

Samotné pojištění je podle něj snadné a zájemci ho zvládnout uzavřít online z domova pomocí pár kliknutí. Potřebují pouze zadat roční příjem z realitní činnosti a informaci, zda spadají pod realitní kancelář, či podnikají samostatně.

Rozhoduje certifikát

Ihned po první platbě makléři obdrží certifikát, který musejí do deseti pracovních dnů odeslat na ministerstvo pro místní rozvoj. To realitní zprostředkovatele žádá, aby k odeslání využívali pokud možno digitální cestu, ať už formou e-mailu, nebo datové schránky. „K ověřování písemností lze přistoupit na výzvu ministerstva dodatečně po skončení nouzového stavu,“ doplňuje za tiskové oddělení ministerstva Vilém Frček.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality