Nejčastější chyby při prodeji domu

Jana Brožková, 10.6.2020
Na přelomu podzimu a zimy asi dojde k poklesu cen Koronavirová krize obrací realitní trh vzhůru nohama. Zájemců o koupi není tolik jako dříve. Jakým chybám se vyhnout, když prodáváte byt v době koronavirové?

Za prvé, prodej neodkládejte. Nejpozději na přelomu podzimu a zimy očekávají ekonomové pokles cen u bytů, domů i pozemků. Klesnout mohou o 15 - 20 %. Když začnete hned, můžete ještě prodat za vysoké ceny. Jestli se bojíte nákazy, prohlídky nechte na makléři a sledujte prodej z domova.

Za druhé, nepřestřelte tržní cenu. Zatím není důvod prodávat pod cenou, ale není na místě ani cena příliš vysoká. Zbytečně by odradila zájemce, kterých je teď méně. Nejjednodušší je objednat si přes internet odhad tržní ceny, který je zdarma. Přijde vám na e-mail a vy můžete začít prodávat.

Za třetí, nesmíte zanedbat prezentaci nemovitosti. Vlastně budete potřebovat fantastické fotky. I když na prodej spěcháte, věnujte jeden den přípravě interiéru na focení. Ještě lepší bude, když si pozvete na pomoc bytové designéry. Vyhněte se naopak virtuálním prohlídkám, které často zájemce spíš odradí.

Za čtvrté, nečekejte příliš dlouho na to, jestli kupující získá hypotéku. Ověřte si dopředu, jaké má šance. Ideální je, když má peníze našetřené nebo když má úvěr předschválený. Banky jsou teď obezřetnější a mnoho žádostí zamítnou. Když se to stane, musíte začít s prodejem od nuly a ceny nemovitostí můžou být v tu chvíli už úplně jinde.

Za páté, neprodávejte v krizi na vlastní pěst. Každá dobrá realitka má kontakty na kupující, kteří právě teď hledají bydlení. To celý proces významně urychlí. Realitní kancelář taky oceníte, když zájemci smlouvají o ceně. Při osobním jednání s majitelem dostane kupující vždy větší slevu než od makléře.

Autor: Vladimír Zuzák, ředitel Maxima Reality 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba