Komu mohou banky odmítnout poskytnout hypotéku?

Prověřování žadatelů o hypotéku je skutečně důkladné, proto se hned při úvodním jednání s bankou či hypotečním poradcem vyplatí být upřímný.

Nedostatečné příjmy či vysoké výdaje

Hypoteční banky jsou ze zákona povinny zkoumat finanční situaci žadatele o hypotéku tj. jestli:

- má dostatečně vysoké a stabilní příjmy,

- splátka hypotéky nezatíží rodinný rozpočet nad únosnou míru, a to i s ohledem na jiné již splácené úvěry.

Informace o finanční situaci klienta banky zjišťují z dokladů předložených klientem, z nichž vyplývá aktuální výše příjmu. Tímto dokumentem mohou být:

- potvrzení zaměstnavatele o výši pracovního příjmu,

- daňové přiznání,

- nájemní smlouva, případně i smlouva o smlouvě budoucí nájemní,

- výpisy z bankovního účtu či čestné prohlášení.

Informace o závazcích klienta si banky zjišťují z bankovního registru klientských informací, kde jsou uvedeny informace typu:

- aktuální výše nesplacených částek úvěrů,

- výše úvěrových rámců na kreditních kartách či kontokorentních úvěrech,

- výše měsíčních splátek,

- jestli žadatel své závazky splácí řádně a včas.

Pokud žadatel nemá dostatečně vysoké příjmy, případně má vysoké příjmy a zároveň vysoké výdaje, banka mu odmítne poskytnout úvěr.

Neschopnost splácet úvěry (záznamy v bankovním registru)

Kromě toho, že si banky zjišťují aktuální výši závazků, zajímá je i to, jestli žadatel v uplynulých 4 letech splácel své závazky řádně a včas. I tato informace je uvedena v bankovním registru klientských informací. Banky ale zajímá i to, jestli žadatel je schopen dostát svým závazkům vůči dodavatelům energie, mobilním operátorům, firmám poskytujícím nebankovní půjčky apod. Tyto informace jsou uvedeny v tzv. nebankovních registrech klientských informací.

Jestliže žadatel nebyl v minulosti opakovaně schopen splácet své úvěry, případně dokonce stále je pozadu oproti splátkovému kalendáři či dluží peníze výše uvedeným nebankovním společnostem, banka žádost o hypotéku zamítá.

Vysoký věk

Platí, že žadatel by měl být po celou dobu splácení hypotéky v produktivním věku. Splatnost hypotéky by měla být nastavena tak, že žadatel stihne splatit svůj úvěr od 75 let věku. Ve výjimečných případech může být toto pravidlo porušeno. Jedná se o situace, kdy o úvěr žádá více lidí s tím, že podmínku maximálního věku splatí mladší žadatel, jenž má zároveň příjmy umožňující splácení hypotéky.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky