Zjednodušené refinancování hypotéky v roce 2020 – kdy lze využít?

Refinancování hypoték je pro banky důležitá část podnikání, proto se snaží podmínky pro převedení hypotéky maximálně usnadnit.

Na úvod si ještě řekněme, že níže uvedené informace platí v případě, kdy o nový úvěr žádají stejné osoby, zůstává zachována výše úvěru a zároveň, dlužníci ručí stejnou nemovitostí. V případě, že k hypotéce přistupuje další osoba, či je z úvěrové smlouvy naopak některý z původních dlužníků vyňat, nelze možnost zjednodušeného refinancování využít.

Dále, některé banky si kladou podmínku, že v době refinancování je zachována stejná rodinná situace jako v době žádosti o původní hypotéku, řeč je zejména o počtu vyživovaných dětí.

Bez odhadu ceny nemovitosti

V rámci zjednodušeného refinancování, hypoteční banky jsou ochotny akceptovat původní odhady cen nemovitostí, pokud doba od jejich zhotovení nepřesáhla 5 – 7 let a samozřejmě za předpokladu, že i nadále budete ručit stejnou nemovitostí. Díky akceptaci původního odhadu, žadatelé o refinancování ušetří 3 000 – 4 500 na novém odhadu, plus se výrazně zkrátí doba vyřízení úvěru.

Bez prokazování příjmů

V případě, že se podmínky nové hypotéky budou shodovat či minimálně odlišovat od původní hypotéky, hypoteční banky nevyžadují ani potvrzení o příjmech, je však třeba splnit podmínky:

- splátka nové hypotéky nebude vyšší o více než 20 % oproti původní splátce,

- žadatel o refinancování splátky původní hypotéky splácel řádně a včas,

- žadatel splácí svoji hypotéku po minimální stanovenou dobu (tj. je již dostatečná historie splácení úvěru, ze které může nová banka usoudit, že žadatel nemá se splácením hypotéky potíže).

Hypotéka „zapadá“ do metodiky hypoteční banky

Potíže se zjednodušeným refinancováním nastanou v případě, že žadatel či jeho hypotéka vykazují nestandardní parametry ve vztahu k:

- výši hypotéky, kdy výše refinancované hypotéky podléhá individuálnímu schvalování,

- věku žadatele, kdy žadatel na konci očekávané splatnosti hypotéky bude mít vyšší věk než banka standardně umožňuje,

- typu zástavy, kdy potíže mohou znamenat netypické nemovitosti, zejména s ohledem na zástavní hodnotu, typ užívání apod.,

- zdroji příjmů žadatele, kdy problémy mohou způsobit např. příjmy ze zahraničí, příjmy z dohod o provedení práce, dohody o provedení pracovní činnosti či příjmy ve formě různých dávek od státu.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky