Nehody vlaků: poškození mají nárok na kompenzaci

Železniční doprava patří mezi nejbezpečnější způsoby cestování. Série nehod z posledních dní si však vyžádala několik obětí na životech a otevřela otázku, na co mají oběti či pozůstalí nárok. Tématu odškodnění a tomu, jak při jeho dosažení postupovat, se věnuje tento článek.

„Zranění mají jednoznačně nárok na odškodnění, a to i když nemají životní pojištění a podobně. Výši kompenzace ovlivňuje závažnost následků – čím je větší, tím částka poroste. Například u zlomenin a operací podle mých zkušeností půjde o stovky tisíc,“ odhaduje Tomáš Beck, expert na odškodnění společnosti Vindicia. Odškodnění přitom zahrnuje nejen bolestné, ale také ošetřovné, cestovné, ztížení společenského uplatnění a náhradu ušlé mzdy - vše podle Metodiky nejvyššího soudu.

Případná kompenzace by ovšem neodešla z účtu samotného dopravce, částku vyplatí jeho pojišťovna.

Když se zraní vlakový personál
Postup se liší v případě, že při nehodě zemřel či byl zraněn člen posádky vlaku, tedy například strojvedoucí či průvodčí. „V takové situaci jde buď o pracovní úraz, nebo o pracovní úraz s následkem smrti. Pro tento případ jsou všichni zaměstnavatelé včetně Českých drah ze zákona pojištěni. Zranění zaměstnanci tak mají kromě bolestného, ošetřovného, kompenzace ztížení společenského uplatnění a podobně i nárok na dorovnání mzdy či doplatky ohledně lázní,“ uvádí Beck.

Jestliže dojde k nejhoršímu a zaměstnanec zemře, má nejbližší příbuzný nárok na 240 tisíc korun. O další nároky pak musí další pozůstalí aktivně bojovat.

Jak mají poškození postupovat?

V prvé řadě je zásadní nechat si od policie či dalších zasahujících složek potvrdit, že cestující v havarovaném vlaku skutečně byl. „Doporučujeme tento krok nepodcenit. Některé potíže, a to i vážného charakteru, se totiž mohou ukázat až se zpožděním. Jedná se o bolesti hlavy, problémy s páteří či psychická traumata, kdy se poškozený například bojí cestovat hromadnou dopravou.  Bez potvrzení o nehodě, jenž si člověk uschová, se hůře prokazuje spojitost s událostí, která je pro odškodnění nezbytná,“ říká Tomáš Beck.

Pojišťovna radí, aby si lidé následky sami zdokumentovali. Pokud to situace dovolí, je vhodné ihned mobilem nafotit jak nehodu, tak i případné vlastní modřiny a šrámy. Dokumentace místa nehody může pomoci i dalším poškozeným, kteří o kompenzaci usilují.

Dalším krokem je uschování všech lékařských zpráv a plné zdravotní dokumentace. Jestliže je účastník nehody na vyšetření, a to i delší čas od neštěstí, měl by trvat na tom, aby doktor hledal případnou spojitost mezi jeho potížemi a nehodou. Pokud je o ní odborník přesvědčen, ať ji zanese do lékařské zprávy.

Základem je ale znát svá práva. „Z naší praxe víme, že asi 80 % Čechů vůbec netuší, co mají nárok. Není proto divu, že se většinou domohou sotva třetiny částky, která by jim náležela,“ uzavírá Beck.

  



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy