Telička: Do EU nemusíme za každou cenu (opak.)

Václav Horák, 1.11.2002

(ČIA) - Pokud Evropská unie bude trvat v přístupové kapitole Zemědělství na takových podmínkách, které prezentovala před několika měsíci a které budou pro české zemědělce naprosto nepřijatelné, nastane čas pro legitimní diskusi, zda má smysl vstoupit do EU nyní či nikoliv. Na dnešním setkání s novináři to řekl hlavní vyjednavač České republiky pro EU, státní tajemník Pavel Telička. "Jsem ale přesvědčený o tom, že dojednáme přijatelné podmínky, které budou vzájemným kompromisem," zdůraznil Telička.

Jak dále uvedl, je nutné, aby se nadále hledaly oběma stranami akceptované kompromisy. V této souvislosti Telička odmítl názory šéfa Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy Bohumíra Dufka, který tvrdí, že ČR má za každou cenu prosazovat požadavky českých zemědělců. "Jsme pro kompromisy, pokud budou nad úrovní našich minimálních požadavků," řekl dnes Dufek. Rád by především zajistil konkurenceschopnost produktů českého zemědělství na evropských trzích.

Podle Dufka EU využívá svého postavení a nenabízí ČR stejné podmínky. Minimální nároky českých zemědělců jsou na hranici 50 procent přímých plateb, což je dost vysoká částka, která by mohla českým zemědělcům pomoci. Dalších 50 procent přímých plateb by mělo jít do fondu na financování restrukturalizace zemědělství. Pokud jde o výrobní kvóty, chce Dufek udržet současný rozsah výroby.

-joh-,-ave-


Ceny ojetých vozů v ČR - zářijový UPDATE !



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality