Rekordní vedra jsou zpět. Vyhněte se přehřívání domu zateplením

Dříve nevídaně mrazivé zimy a tropická léta už několikátým rokem sužují střední Evropu. Klimatické změny a související extrémní výkyvy počasí budou podle předpokladů vědeckých studií nadále sílit. Tyto změny na území České republiky nejvíce postihnou obyvatele měst v čele s Prahou a Brnem, kde je již nyní patrný fenomén „teplotních ostrovů“, tedy zřetelně vyšších naměřených teplot v porovnání s okolní krajinou.

Vysoké venkovní teploty a agresivní sluneční záření mají vliv i na teploty v interiérech, které se v důsledku toho přehřívají. Podle průzkumu Sdružení EPS ČR trpí v posledních letech přehříváním domu bezmála polovina obyvatel rodinných domů a bytů v České republice. V přehřátých budovách – ať už v práci či doma – přitom lidé tráví drtivou většinu svého dne a přílišné horko v obytných i kancelářských budovách není jen otázkou pohodlí. „I když jsou nejvíce ohroženi lidé nad 65 let, děti, těhotné ženy a dlouhodobě nemocní, horké počasí a s ním přehřáté interiéry mohou způsobit zdravotní potíže komukoliv. Pobyt v příliš teplém prostředí může vést k vyčerpání, křečím či dokonce přehřátí organismu,“ uvádí Bohumil Kotlík ze Státního zdravotního ústavu.

S nesnesitelnými teplotami ve vlastních domech se lidé snaží bojovat ventilátory, stínidly, roletami a především klimatizací. Právě nadměrné využívání klimatizace v horkých letních měsících při tom patří mezi největší hrozby spojené se zdravotními problémy. „Rizikový je především přechod mezi příliš klimatizovaným prostředím a venkem. Doporučuje se, aby teplotní rozdíl nepřekračoval 5 stupňů,“ upozorňuje Kotlík a dodává: „Základní rady, jak se chovat a čemu se vyvarovat při extrémních letních teplotách, lze dohledat na webových stránkách Státního zdravotního ústavu www.szu.cz.“

Nejúčinnější a především trvalá obrana proti vysokým teplotám však žádná zdravotní rizika nepřináší. Je jím zateplení domu, které pomáhá vyrovnávat teplotní rozdíly v interiéru a udržovat stabilní teplotu po celý rok. Přesto jen pětina dotázaných v průzkumu Sdružení EPS ČR uvedla, že teplotním extrémům čelí právě zateplením. „Lidé, kteří investovali do kvalitního komplexního zateplení, jsou nyní podle výsledků našeho průzkumu s vnitřním klimatem domu spokojeni jak v zimních, tak letních měsících díky celoroční stabilizaci teplot interiéru. Zateplení fasád a střech navíc přispívá ke snižování výdajů za topení a klimatizaci, která lidem v horkých letních dnech běží téměř nonstop,“ uvádí Pavel Zemene, předseda Sdružení EPS ČR.

 S ohledem na ochranu před tuhou zimou i spalujícími slunečními paprsky je dnes odborníky doporučováno zateplení o větší tloušťce zateplovacích desek, než bývalo dříve obvyklé. „Před patnácti lety stačilo zateplit v tloušťce jen několika málo centimetrů, dnes ale vidíme, že je potřeba reagovat na měnící se klimatické podmínky i ve stavebnictví. Pokud k zateplení svého domu či bytu zvolíme v Česku dlouhodobě nejoblíbenější pěnový polystyren, je třeba vzít v úvahu, že standardní doporučovaná tloušťka zateplovací desky se dnes pohybuje kolem 20 centimetrů,“ uzavírá Zemene. 

Sdružení EPS ČR

Sdružení EPS ČR je národní organizace založená v roce 1998 s cílem podporovat a koordinovat společný vývoj aplikací z pěnového polystyrenu (EPS), podílet se na tvorbě norem, kontrolovat kvalitu výrobků z EPS, poskytovat konzultace v oblasti výroby a použití výrobků a aplikací z EPS, zvyšovat bezpečnost výrobků z EPS a podílet se na úsporách energie. Sdružení EPS ČR má 13 členů a reprezentuje většinu dodavatelů a zpracovatelů EPS v Česku. Členy sdružení jsou výrobci suroviny, výrobci EPS a další společnosti a odborníci z oblasti EPS působící v Česku a na Slovensku.

Více informací na: www.epscr.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba