Kočka arabská není žádný domácí mazlík

Velké zelené oči, ostré, zatahovatelné drápky a mourovatý kožíšek… Ne, není řeč o oblíbeném domácím mazlíčkovi, ale o divoké a velmi vzácné šelmičce z arabského poloostrova. Tuhle kočičku na vlastní oči jen tak neuvidíte, a to nejen ve volné přírodě, ale ani v zoo. Jejímu chovu se věnuje jen 12 zoologických zahrad na celém světě, ale jedna z nich je v Jihlavě.

Kočka arabská je jedním z předků kočky domácí

„Kočka arabská patří mezi kriticky ohrožené druhy, protože stále se rozšiřující civilizace ji připravuje o přirozený životní prostor. Obývá poměrně malé území kolem perského zálivu, a přitom ke svému životu potřebuje docela velké teritorium na to, jak je malá, a tak jí nezbývá než se přizpůsobit životu ve městě,“ říká Ing. Jan Vašák, ředitel Zoo Jihlava. 

Kočka arabská sice v městské zástavbě dokáže přežít, protože i mezi mrakodrapy je myší dost, ale potkává se tu s kočkou domácí a to pro ni představuje problém. „Kočka arabská je jedním z možných předků kočky domácí. Oba druhy se mezi sebou kříží a tím kočka arabská nenávratně mizí. Kvůli jejímu vzhledu běžné domácí kočky o ní navíc zoologické zahrady nejeví příliš velký zájem a její záchrana se tím komplikuje,“ doplňuje Ing. Jan Vašák ze Zoo Jihlava. Právě jihlavská zoo je jednou ze světových výjimek, kde tuto zajímavou kočičku můžete vidět. Podpořte záchranu této kriticky ohrožené šelmičky třeba tím, že si uděláte prázdninový výlet do Zoo Jihlava.

 

•••

Zoologická zahrada Jihlava, příspěvková organizace

Zoo Jihlava je nejnavštěvovanějším turistickým cílem krajského města Jihlava i celého kraje Vysočina. Její kořeny sahají do 50. let minulého století, kdy v Jihlavě vznikl první zookoutek. Ten se časem rozrostl natolik, že v roce 1982 získal statut zoologické zahrady, která je dnes domovem pro přibližně 250 druhů živočichů v počtu téměř 1 300 jedinců. Zoo Jihlava je koncipována jako zoo pěti kontinentů, což znamená, že živočichové jsou chováni v expozičních celcích podle místa jejich přirozeného výskytu. Specializací jihlavské Zoo je především chov malých i velkých kočkovitých šelem, plazů a primátů. V posledních letech dostala Zoo zcela novou tvář díky výstavbě mnoha nových pavilonů a atraktivních expozic.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky