Podpora hypoték se asi sjednotí


PRAHA (ČIA) - Systém podpory hypotečních úvěrů chce v příštím roce změnit ministr pro místní rozvoj Pavel Němec (US-DEU). Mladí lidé by mohli získat stejně vysoké dotace k úrokům bez rozdílu, zda kupují nový či starý byt. Podle Mladé fronty Dnes zatím není jasné, zda sjednocenou podporu budou moci využít lidé do 36 let, nebo každý, kdo si poprvé pořizuje vlastní bydlení.

Brzkou debatu o změně podpor hypoték očekává i ředitelka odboru bydlení ministerstva pro místní rozvoj Daniela Grabmülerová. Přesná čísla o výši podpory ministr zatím nesdělil, protože závisí na celkové situaci veřejných rozpočtů. Podle deníku budou jednání o změně aktuální zejména od února příštího roku. V té době se totiž s ohledem na nízké tržní sazby očekává, že státní podpora podle platných pravidel klesne u nových bytů na nulu a u starších na dvě procenta.

V současné době stát lidem do 36 let přispívá třemi procenty na placení úroků z hypoték v případě, že si pořizují starší byt či dům. Lidem, kteří na hypotéku kupují novou nemovitost, stát přispívá jedním procentem bez omezení věku žadatele.

-pk-,-ak-


! Kožený chce vysoudit 4 miliardy dolarů !



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality