Jak nejlépe prodat družstevní byt

Prodej družstevního bytu se od prodeje bytu v osobním vlastnictví značně liší. Ve světě družstevního bydlení se hraje podle jiných pravidel a prodej není jen na vás – musíte do procesu zahrnout i družstvo. Družstevní byt, je vlastně družstevní podíl s právem nájmu. Byt, který takto vlastníte, podléhá stanovám vašeho družstva, stejně, jako jeho prodej. Družstvo vám sice nemůže v prodeji bránit, ale může vám ho docela zkomplikovat.

Družstevní formuláře? Raději mějte své

Některá družstva jsou obrovská, do jiných spadá jen jeden bytový dům. Zvlášť pokud jste členy menšího družstva, v představenstvu jsou často obyčejní lidé, kteří nemají žádné právní vzdělání. Zkrátka družstvo není úřad. Dejte si pozor, když vám předloží vlastní formuláře pro převod. Často jsou to roky staré šablony, které si sami sepsali. I když družstvo na jejich vyplnění trvá, jako kupní smlouva mohou být neplatné. Klidně je vyplňte, ale smlouvu o převodu připravte raději s právníkem.

Rychlost je na vaší straně

Velkou výhodou při prodeji družstevního bytu je rychlost. Smlouvu stačí doručit na družstvo, kupující se stává členem okamžitě. Žádné čekání na katastr. A vy můžete od kupujícího rovnou dostat finanční odměnu za prodej bytu. Družstvo nemá právo převod zamítnout, ale je obvyklé, že musíte uhradit poplatek od 3 do 25 tisíc korun. Proto než začnete s prodejem, vždy nahlédněte taky do stanov. Stanovy totiž někdy zakazují členství cizincům nebo právnickým osobám nebo v nich můžete nalézt výjimku, která zakazuje krátkodobé pronájmy. Před prodejem se proto raději přesvědčte, zda je možné prodej realizovat.

Jak navýšit nízkou cenu? 

Co se týče samotného prodeje - možná zažijete zklamání při odhadu tržní ceny. Družstevní byty se prodávají zhruba o 20 % levněji oproti bytům v osobním vlastnictví. Naštěstí je tu jedna možnost, jak jejich tržní cenu navýšit. Vyžádejte si od družstva písemné potvrzení, že do roka byt převede do osobního vlastnictví. S tímto lejstrem v ruce můžete byt prodávat za vyšší cenu. Bohužel ne každé družstvo bude s tímto závazkem souhlasit. Prodejní cenu družstevního bytu musíte naopak snížit, když máte nesplacenou anuitu. Kupující si ji totiž budou ke kupní ceně připočítávat. Byt může být v prodeji za 3 miliony , ale s anuitou 600 000 . Znamená to závazek splácet 5 000  měsíčně po dalších deset let. A tato částka se musí do ceny promítnout. 

 

Autor: Vladimír Zuzák



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika