Olympijská pochodeň, vyhlídkový let balónem i perfektně křupavé pečivo: tam všude se uplatňuje LPG

LPG se dnes setkáváme v široké škále oblastí. Ekologické a levné alternativní palivo pohání nejen automobily, ale třeba také horkovzdušné balóny. Postará se jak o vytápění vašeho domu a chaty, tak i veřejného bazénu nebo tenisového kurtu. Díky LPG si můžete vychutnat perfektně upraženou kávu, potěšit se dechberoucími ohňostroji nebo zažít realističtější airsoftovou bitvu.

Když se řekne LPG, nejčastěji si lidé vybaví alternativní palivo pro osobní automobily. LPG neboli propan-butan se ovšem využívá i v řadě dalších oblastí. „Dokáže například zajistit energie a ohřev teplé vody v domácnostech bez přípojky zemního plynu či v chatách nepřipojených k rozvodným sítím. Propan-butanové láhve se používají rovněž pro plynové grily, pro vaření na plynovém sporáku, při kempování, v karavanech nebo mobilheimech,“ popisuje Jiří Karlík, odborník na LPG a generální ředitel společnosti Primagas. Tím ale použitelnost LPG ani zdaleka nekončí.

LPG k nebesům

Horkovzdušné balóny byly vůbec prvním prostředkem, který člověku umožnil vznést se do oblak. V letecké dopravě se nevyužívají, přesto patří let horkovzdušným balónem mezi oblíbené volnočasové aktivity či adrenalinovou zábavu. Firmy je rovněž často používají jako propagační plochy pro své značky. Nejčastěji jsou horkovzdušné balóny poháněny právě LPG, respektive propanem či směsí propanu a jiných plynů, například butanu, butylenu nebo propylenu.

Díky propanu si užijete realističtější airsoftovou přestřelku

Mezi oblíbené adrenalinové zážitky patří také airsoft, oblíbená aktivita skupin přátel, rodin i firemních týmů. Airsoftové zbraně obvykle pohání takzvaný zelený plyn (Green Gas), případně oxid uhličitý (CO2), poslední dobou se však uplatňuje právě i LPG, respektive propan. K jeho použití je sice potřeba adaptér a silikonový olej, který se do plynu doplní, na druhou stranu je však propan asi třikrát levnější než zelený plyn a airsoftovým zbraním propůjčí větší zpětný ráz, tudíž i realističtější střelbu.

Palivo pro olympijský oheň

V oblasti sportu či rekreačních aktivit se s LPG můžete setkat skoro na každém kroku. Pohání golfové vozíky, čluny či třeba speciální skládací koloběžky na LPG. Ohřívá vodu v bazénech nebo vířivkách, vytápí kryté tenisové kurty a další sportovní haly. LPG hrálo důležitou roli i na mnoha olympijských hrách, kdy udržovalo při životě nejznámější symbol olympiád: olympijskou pochodeň. Ta pro udržení olympijského ohně používá kapalná paliva již od roku 1972. Například při olympijských hrách v Pekingu v roce 2008 a v Soči roku 2014 udržoval olympijskou pochodeň čistý propan, v Londýně roku 2012 a Riu v roce 2016 to pak byla směs propanu a butanu.

Profesionální příprava pokrmů

Vaření s LPG se neomezuje jen na domácí plynové sporáky či grily. Spolehlivé a ekologické palivo čím dál častěji využívají i profesionální gastro provozy. V nich dnes LPG může pohánět nejen sporáky a trouby, ale i fritézy, opékače a další kuchyňské aplikace. Šéfkuchaři na LPG oceňují rychlé dosažení požadované teploty a její rovnoměrné rozložení, čisté hoření s absencí jakéhokoliv kouře i to, že nezanechává žádné nečistoty na nádobí.

LPG v pekárnách i pražírnách

Vedle restaurací se v gastro oblasti s LPG často potkáme rovněž v pekárnách nebo třeba pražírnách kávy. Pece poháněné LPG nejenže šetří náklady na energie, ale dosahují i vyššího výkonu a lépe zachovávají provozní teplotu. Stroje pro pražení kávy se díky LPG rychle prohřejí na požadovanou teplotu, umožňují její velmi dobrou regulaci a v neposlední řadě mohou být ty menší snadno přemisťovány.

Ohňostroj moderně a bezpečně

Moderní ohňostroje již nejsou založené jen výhradně na střelném prachu a dalších sypkých chemikáliích. Stále častěji se k dechberoucí ohnivé podívané používají propan-butanové láhve. Díky nim lze vyčarovat ohňostroj pod hladinou vody, pyrotechnické efekty jako z akčního filmu či zářivé ohnivé nápisy nebo obrazce. „V této oblasti se výborně uplatňují lehké kompozitní láhve, které jsou zcela bezpečné. Pokud by neodbornou manipulací došlo k vystavení kompozitní láhve ohni, láhev řízeně vyhoří bez nebezpečí výbuchu,“ vysvětluje Jiří Karlík.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy