Stále více Čechů chce bydlet v dosahu Prahy

Jana Brožková, 27.9.2020
Na útěk lidí z měst reagují i developeři

Dlouhodobě roste obliba bydlení kousek od metropolí včetně hlavního města Prahy. Stále platí, že za cenu pražského bytu lze pořídit za Prahou dům se zahradou. Podle Projekce obyvatelstva v krajích ČR do roku 2070, který vydává Český statistický úřad (ČSÚ) by území Středočeského kraje mělo zažívat v následujících letech největší nárůsty obyvatel v celé ČR. Další vlnu růstu zájmu o nemovitosti okolo hlavního města eskalovala karanténní opatření vlády.

Jedním z klíčových důvodů trendu je přesun do bezpečnějšího prostředí. Podle statistik Centra pro výzkum veřejného mínění se 86 % Čechů v místě bydliště cítí v bezpečí. Důležitost tohoto faktoru ovšem mezi rezidenty výrazně stoupá. Ačkoli bezpečnost bydlení hrála při výběru lokality nebo nemovitosti roli vždy, letos se pochopitelně zvedla přímo skokově v celé Evropě.

„Bezpečný domov, který odstíní nejen klasické problémy velkých měst, jako jsou kriminalita, anonymita nebo přelidněnost center, ale třeba také zdravotní rizika spojená s aktuální a dalšími možnými epidemiemi, znamená dnes podle výzkumů pro řadu rezidentů dokonce prioritu. Jednoznačnou souvislost mezi kvalitou bydlení a pocitem bezpečí dnes začínají významně respektovat už také obce a developeři,“ říká Kamil Dunaj ze společnosti Getberg.

Dobré sousedství znamená bezpečí

Lidé vnímají pocit bezpečí jako významné kritérium celkové kvality života. To platí především pro ženy, které jsou náchylnější stát se obětmi některých typů trestných činů, ale také pro rodiny s dětmi. Přirozeně dáme přednost životu v takovém městě nebo obci, kde se nemusíme bát pustit své děti samotné do školy nebo ven s kamarády.

O bezpečí domova rozhoduje řada faktorů. Jedním z nich je okolní kriminalita. Možná vás překvapí, že Praha patří v rámci ČR mezi bezpečnější lokality. Zároveň se ale bohužel „pyšní“ nejvyšším počtem neobjasněných trestných činů. Jednou z příčin je právě zmíněná anonymita velkoměsta. Z tohoto hlediska patří k nejbezpečnějším bydlení v příměstských, jasně strukturovaných lokalitách s funkčními sousedskými a komunitními vazbami.

Proč mizí obyvatelé z center velkoměst?

Trend bydlení mimo centra velkých měst ale nesouvisí jen s klasickou bezpečností ve smyslu kriminality. Podle Anny Beaty Háblové, autorky knihy Nemísta měst, vykazují metropole v posledních letech vyčerpanost – v centru se většinou pouze pracuje, historické části jsou přetížené turisty, ceny bytů jsou uměle navyšovány kvůli Airbnb. Rezidenti si navíc stěžují, že hluční hosté ruší noční klid a časté střídání cizích lidí ve společných prostorách nebo situace, kdy se vám opilý turista uprostřed noci dobývá do bytu, protože si spletl patro, k pocitu bezpečí taky zrovna nepřispívají.

„Řada lidí dnes dává přednost bydlení těsně za hranicemi Prahy, které s sebou nese i mnoho dalších benefitů. Život v zeleném a klidném prostředí nezahlcuje neustálými vizuálními ani akustickými podněty jako ve městě, a je tak zdravější z hlediska psychické stability i nižšího počtu stresorů,“ doplňuje Jiří Bonk, ředitel stavební společnosti Wirtuuu.

Odpovědí je příjemnější bydlení na okraji

V době všudypřítomných elektronických médií je navíc čím dál snazší pracovat na dálku nebo z domova. Kvalitní rodinné i sousedské vztahy zakotvené v dobrém domově mají navíc pro lidi čím dál větší hodnotu.

Na útěk lidí z měst reagují i developeři. „Z naší zkušenosti bych nemluvil vyloženě o útěku z měst. Například bydlet v Praze je určitě pořád trend a drtivá většina našich klientů chce v Praze zůstat. Jenom z různých důvodů hledají mimo centrum. Je ovšem pravda, že v poslední době vedle zeleně nebo klidu víc a víc hledají bydlení, kde bude jejich rodina v bezpečí. A kde třeba nezůstanou zavření v bytě, pokud bude zase nutné omezit kontakty a podobně, abych uvedl ty nejaktuálnější požadavky,“ říká například generální ředitel společnosti Getberg Egor Khlebnikov. Jako příklad oblíbené lokality na okraji Prahy uvádí například Strančice, ve kterých je možné zůstat v dosahu velkoměsta, a přitom žít v klidu venkova. Právě tam Getberg nyní začíná s novým projektem East Gardens.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba