Praha se dočká unikátního konceptu nájemního bydlení - v Karlíně

Jana Brožková, 1.10.2020
Výjimečný rezidenční projekt Fragment

V pražském Karlíně dnes začíná stavba nové architektonické dominanty. Do dvou let zde za 1,25 miliardy korun vyroste výjimečný rezidenční projekt Fragment, který je výsledkem spolupráce skupiny Trigema s architektonickým studiem Qarta architektura a umělcem Davidem Černým. Investorem, developerem a stavitelem je skupina Trigema.

„Naší ambicí je prostřednictvím projektu Fragment najít kreativní spojení mezi kvalitní architekturou a současným uměním a dostat metropoli opět na výsluní novodobého stavitelství. Baví nás realizovat takové stavby, které odrážejí naše odvážné vize do budoucna. Chceme dělat hezké, funkční a užitné stavby. A taky trochu provokativní. Nemáme čas ztrácet čas „jen“ vyděláváním peněz stavěním stále stejných staveb. Chceme objevovat netradiční stavitelské koncepty, které budou vtipné, efektivně sloužící svému účelu a přitom propojovat každodenní život s uměním. A výjimečná lokalita Rohanského nábřeží naproti historické budově Invalidovny si o unikátní počin přímo říkala,“ říká Marcel Soural, předseda představenstva skupiny Trigema.

„Budova je tvořena netradičními, rozpixelovanými plochami bloků, tedy fragmentů, jež jsou následně vrstveny do funkční struktury a zapadají tak do kompaktního celku. Jak z pohledu exteriéru, tak prostřednictvím výjimečně řešených interiérů souzní stavba se svým názvem. Odráží „fragmenty času“, tedy spojení přítomnosti, minulosti a budoucnosti, „fragmenty životů“ jejich obyvatel i „fragmenty umění,“ vysvětluje Jiří Řezák, partner studia Qarta architektura. Zkratka názvu projektu na „FRGMNT“ pak celý koncept fragmentace jen podtrhuje.

Celý objekt bude podpírán ikonickými sochami či jejich částmi z dílny Davida Černého. Ústřední socha dívky bude vysoká 28 metrů a novou budovu bude podpírat především svým poprsím. „Stále mne nepřestává fascinovat moment, kdy se jedno ráno vzbudím, a problikává mi hlavou vize šílenýho nápadu, který se po otravné době povolování a realizace nakonec zhmotní,“ komentuje projekt David Černý.

Fragment bude sloužit pro nájemní bydlení, obchody a služby. Nabídne 140 nevšedně designovaných a plně vybavených bytů k pronájmu s dispozicemi od 1+kk až po velkorysé mezonety se střešními terasami a výhledy na Pražský hrad. Technologickou laťku nastaví budova vysoko. Mezi využité technologie patří například tepelná čerpadla, systém vytápění a chlazení distribuované prostřednictvím stropních podhledů, zelené střechy, automatické stínění oken, nabíjecí stanice pro elektromobily, fotovoltaická elektrárna a chytré ovládání každé bytové jednotky. Energetický provoz budovy Fragment tak bude mimořádně úsporný.

Hrubá stavba budovy bude hotová do konce příštího roku. Kolaudace stavby a uvedení budovy do provozu proběhne na podzim roku 2022

„Fragment je jen začátek v řadě našich unikátních projektů. Přes 25 let jsme tvrdě pracovali, abychom dali dohromady skvělý tým lidí, vytvořili si zázemí a silnou společnost, která je nyní schopná takto odvážné stavby zrealizovat,“ dodává Soural.


Zdroj vizualizací: Trigema

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba