Palác Dlážděná: neorenesanční perla v centru Prahy se nadechla k novému životu

Jana Brožková, 19.11.2020
V rekonstruovaném domě se nachází celkem 35 bytů

Společnost PSN svou decentní rekonstrukcí navrátila památnému domu z 19. století v Dlážděné ulici historický ráz a jeho původní bytovou funkci. Při rekonstrukci, na jejíž realizaci se podílelo studio Jakub Cigler Architekti, byl kladen důraz na kvalitní řemeslný detail, moderní technologie a ekologickou udržitelnost.

V posledním čtvrtstoletí dochází k úbytku lidí bydlících v centru Prahy. Tento trend se podle architekta Jakuba Ciglera začíná obracet: „Palác Dlážděná je jedním z důkazů, že bydlení v centru je opět žádané.“ Při průzkumu domu bylo zjištěno, že je v horším technickém stavu, než se očekávalo. Jednou z příčin byly různé úpravy a dostavby. „Interiéry i exteriéry objektu byly v minulosti poznamenány úpravami, a zejména přestavba z druhé poloviny 20. století objektu vzala mnohé z jeho historického vzhledu a kvality. Proto bylo snahou vrátit domu celkovou rekonstrukcí jeho původní reprezentativní a honosnou tvář, čistotu a materiálovou pravdivost,“ vysvětluje architekt PSN Jakub Žoha.

Přestavba historické budovy je vždy výzvou jak pro architekty, tak i stavitele a investory. Bylo zřejmé, že nebude jednoduché úpravy před památkáři obhájit, zvlášť u domu, který má několik historických vrstev. Na mnoha místech museli projektanti nalézt průnik mezi představou architektů, požadavky na moderní bydlení a památkovou ochranu.

V budově jsme vytvořili širokou paletu bytů různých velikostí. Do čtvrtého patra jsou spíš menší bytové jednotky, které jsou prakticky dispozičně řešeny a obsahují historizující prvky. Ve vyšších patrech se nachází větší byty a penthousy. Dům je výjimečný i tím, že kromě 2. nadzemního podlaží je v bytech schváleno pouze rezidenční dlouhodobé bydlení. Tím je tedy odbouráno krátkodobé pronajímání bytů a tento objekt v centru Prahy bude sloužit pro rezidenty a jejich klidné a příjemné bydlenívysvětluje Marek Padevět, ředitel rezidenčních projektů PSN. 

V rekonstruovaném domě se nachází celkem 35 bytů různých dispozic o celkové užitné ploše téměř 2 800 m2 včetně mezonetových bytů a dále pak šest komerčních jednotek oživujících ulici Dlážděná. V budově je pro obyvatele přístupné malé fitness a sauna. Pro rezidenty je k dispozici také zahrada ve dvoře objektu a terasa na střeše paláce s krásnými výhledy na centrum Prahy. Parkování je zajištěno automatizovaným garážovým zařízením s celkovou kapacitou až 27 vozů.

Historické překvapení

Během archeologického průzkumu byly na pozemku nalezeny dvě historické studny, které obsahovaly bohaté nálezy torz ale i celých kusů nádob, z nichž nejstarší je možné datovat do 2. poloviny 14. století. Na místě byly objeveny také základy starší měšťanské zástavby z přelomu 18. a 19. století.

Historie neorenesančního Paláce Dlážděná se začala psát na konci 19. století, kdy vznikl podle plánů architekta Václava Sigmunda, který je mimo jiné autorem slavného domu Na Kocandě na Starém Městě pražském. Původně čtyřpodlažní dům prošel během své více než stoleté historie řadou přestaveb, z nichž nejzásadnější proběhla ve 20. letech 20. století podle projektu architekta Lampla a Fuchse. Jako mnoho jiných objektů dům znehodnotily necitlivé přestavby a úpravy v druhé polovině 20. století a zároveň byl v polovině století přeměněn na kanceláře.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba