Jak vybrat hypotéku – důležité parametry, na které narazíte až po schválení úvěru

U hypoték platí také, že na první pohled levný produkt se může citelně prodražit. Na níže uvedených řádcích se dozvíte, jaké další parametry úvěru byste měli vzít v potaz při výběru produktu, který znamená citelný výdaj v rodinném rozpočtu.

Poplatky za postupné čerpání

Zejména v případě výstavby či rekonstrukce, tj. u hypoték s postupným čerpáním, mohou jít do tisíců poplatky za čerpání hypotéky. Zpravidla platí, že banky nabízí cca prvních pět čerpání zdarma, každé další však za poplatek 500 . Pokud tedy máte stavební práce naplánované tak, že budete potřebovat větší počet drobných čerpání, připravte si peníze navíc na tyto poplatky.

Berte tedy při porovnávání výhodnosti hypoték v potaz i tento poplatek.

Podmínky postupného čerpání

Všeobecně platí, že při výstavbě či rekonstrukci nemovitosti klient investuje nejdříve své vlastní zdroje a ty si následně nechává zpětně proplácet, přičemž banka vždy uvolní takovou částku, aby nebyla překročena hranice 90 % aktuální zástavní hodnoty nemovitosti. Tento způsob čerpání může působit komplikace a je s ním spojena vyšší administrativa.

Na druhou stranu, jsou zde i banky, které umí tzv. zálohové čerpání, tj. klient dostane „zálohově“ až 500 000 s tím, že následně prokazuje, na co peníze použil.

Může se to zdát jako maličkost, ale proč si přidělávat starosti komunikací a častým docházením na pobočku kvůli zvýšenému počtu čerpání?

Poplatek za odhad ceny nemovitosti

Standardní výše poplatku za odhad ceny nemovitosti činí 3 000 u bytu a 4 500 u rodinného domu. Některé banky však u úvěrů na nemovitosti ve větších městech umožňují tzv. expresní zhodnocení, které je zdarma či za poplatek cca 1 500 .

Zahrňte do porovnání výhodnosti jednotlivých nabídek i různé výše poplatků za odhad ceny nemovitosti.

Poplatky za doplňkové produkty

Banky vás samy budou motivovat k tomu, abyste si u nich zřídili minimálně běžný účet, ideálně také pojištění nemovitosti, kreditní kartu či úvěrové pojištění. Spočítejte si dobře cenu těchto produktů, skutečně se vyplatí, nebo je kvůli nim zprvu výhodná hypotéka nakonec citelně dražší?

Zároveň mějte na paměti, že zatímco úrokovou sazbu máte fixovanou na několik let, poplatky spojené s doplňkovými produkty se řídí aktuálním sazebníkem, který banka může změnit i během fixace.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky