Prodáváte a kupujete nemovitost zároveň? Nepodepisujte rezervaci ke koupi, dokud nemáte jistý prodej

Prodej bytu může často komplikovat jeden detail

Prodej bytu může často komplikovat jeden drobný detail. Zatímco jednu nemovitost prodáváte, souběžně také druhou kupujete. Zkrátka měníte starou nemovitost za novou. Nesoustředíte se tedy na to, aby bezproblémově proběhl jeden obchod, ale hned dva. Jak takovou akci naplánovat, aby vše plynule navazovalo? 

Akce prodej a souběžný nákup je partií pro tři hráče. Vy sehrajete dvojroli kupujícího a prodávajícího. Pak tu máme zájemce o koupi vaší nemovitosti. A nakonec je tu ještě majitel nemovitosti, kterou kupujete vy. Společně se musíte dohodnout, kdy se komu vyplatí peníze a kdy se kdo bude stěhovat. Ne vždy je takové domluva bezproblémová. Čím složitější případ, tím spíš se vyplatí svěřit vše třetí straně, například realitní kanceláři, která disponuje kvalitním právnickým zázemím a službami. Pohlídejte si, abyste tyto služby právníka měli v ceně provize. 

Ideální je začít co nejrychleji prodávat. Nejdřív si objednejte odhad tržní ceny, ať víte, kolik na prodeji vyděláte. Třeba online odhad dostanete prakticky ihned a je to zdarma. Tak zjistíte částku, se kterou můžete počítat při hledání nového bydlení,“ radí Vladimír Zuzák, ředitel Maxima Reality 

Naopak je chyba začít nejdřív chodit na prohlídky nové nemovitosti. Jakmile si nějaký byt zamilujete, už stojíte před podpisem rezervační smlouvy. A tím hodně riskujete. Prodej potom budete muset zvládnout rekordně rychle. To ve většině případů znamená snížit cenu, abyste rychle sehnali zájemce. Když totiž nenajdete svého kupujícího včas, přijdete o svůj vybraný byt i rezervační poplatek. 

Hlavní pravidlo tedy zní: nepodepisujte rezervaci, dokud nemáte jistý prodej. A k ničemu se nezavazujte, dokud nevíte, za kolik prodáte. Možná budete mít k dispozici méně peněz, než si teď představujete. Jisté je jedno. Když vás netlačí čas, prodáte za mnohem vyšší cenu,“ dodává Zuzák.   

A co když se prodej podaří, ale nebude kam se přestěhovat? Existuje varianta bydlet pár měsíců v nájmu. Získáte dost času na prodej za maximální možnou cenu i na hledání nového bydlení. Můžete ale taky zkusit požádat kupující, aby vám se stěhováním počkali. 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality