Recept na velikonoční věnec z polohrubé mouky

Doprostřed věnce dejte při pečení keramickou misku


Recept na velikonoční věnec z polohrubé mouky

Čas: 2,5 hodiny

Suroviny:

500 g polohrubé mouky Pernerka

• 20 g droždí

• 60 g cukru

• 1 vanilkový cukr

250 ml mléka (vlažného)

• 80 g másla

• 1 vejce

• 1/2 lžičky soli

• Citronová kůra z jednoho citronu

• 1 vejce (na potření)

• Mandle

• rozinky

Postup:

Odlijeme si trochu vlažného mléka a přidáme lžičku cukru a droždí, promícháme a necháme vzejít kvásek cca 15 minut.

Poté smícháme všechny ostatní ingredience a vypracujeme hladké těsto, do kterého podle chuti přidáme mandle nebo rozinky. Necháme kynout cca hodinku. Těsto zdvojnásobí svůj objem.

Těsto rozdělíme na tři díly a upleteme copánek. Ten poté spojíme a vytvoříme věnec. Přeneseme na plech a necháme ještě cca 10 minut odpočinout.

Potřeme vajíčkem a můžeme posypat mandlemi. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C cca 40 minut.


Tipy a triky:

●       Doprostřed věnce dejte keramickou misku. Díky ní bude otvor uprostřed pravidelný.

●       K přípravě použijte českou polohrubou mouku Pernerka, díky její kvalitě těsto krásně nakyne.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zavařování a vaření