Pomozte jaru s probuzením vaší zahrady

Poslední kopy sněhu roztály už i v těch nejsevernějších místech a zeleň se pomalu probouzí k životu. Pokud z půdy na vaší zahradě chcete mít maximální užitek, měli byste péči o ní věnovat více času než jen čekat, jak se o ni postará sama příroda. V téhle době je důležité začít půdu připravovat na sezónu sázení a doplnit jí živiny. Měsíce březen a duben jsou ideálním časem pro plánování kde a co zasadit, a k rozvrhnutí podoby vaší zahrady pro tento rok. Představivosti se meze nekladou.  

První pomoc pro váš trávník

Při procházce vaší zahradou si určitě jako první všimnete trávníku, který bývá po zimě nejvíce poničený. Šedobílá až světlerůžová, plísní napadená místa si na první pohled žádají pozornost. Se záchranou však můžete začít až když máte jistotu, že je sníh nadobro pryč a půda je dostatečně proschlá. Trávník nejprve posekejte a následně provzdušněte vertikutátorem. Zbavíte se tak odumřelých částí trávy a povrchového plevele, jež brání pronikání živin a vody do půdy. Nelekejte se, když bude trávník vypadat hůř než před vertikutací. Posbírejte plsť a nechte trávník revitalizovat. Pokud mu chcete pomoct, dopřejte mu Dlouhodobé hnojivo na trávník Wolf-Garten, které stačí použít jednou za sezónu. Aplikujte ho na jaře a o zbytek se postará postupné uvolňování živin, které z vašeho trávníku udělají zelenou a hustou oázu. Na řidší místa vysejte nové osivo a pořádně tato místa zalijte. Po pár týdnech nebudete věřit vlastním očím.  

Jak oživit půdu v zahradě a připravit ji na sezónu

Sněhová pokrývka sice odizolovala půdu od mrazů a povětrnostních podmínek, ale i tak vaše zahrada potřebuje malou pomoc. Okolí stromů a keříků okopejte motykou aspoň do vzdálenosti 30 centimetrů od kmenů. Kořeny jsou totiž často obrostlé mechem a plevelem, které brání tomu, aby se k nim rychleji dostala voda a živiny. Obáváte-li se, že kořeny velkou motykou můžete poškodit, použijte raději menší, ale šikovnou oboustrannou motyčku, která vám skvěle poslouží i ve vyvýšených záhonech, parnících a sklenících. Jestliže se vám půda zdá být stále tuhá a nepropustná, použijte kypřič anebo provzdušňovač. Tyto nástroje by neměly chybět ve výbavě žádného zahrádkáře.

Sazenice si předpěstujte včas

Sazenice si předpěstujte včas

Přelom března a dubna je ideální období pro předpěstování si rostlin. Umístěte je na okenní rámy, aby měly dostatečnou dávku denního světla. Pokud doma nemáte zásoby květináčů, klidně použijte plastové nádobky od jogurtů či obaly od jídla s průsvitným plastovým krytem, který navíc skvěle poslouží jako pařeniště a rostlinky tak vyklíčí rychleji. Zabalení brání vypařování vody a vysoušení zeminy. Jakmile ustoupí poslední mrazy, můžete začít s vysazováním salátů, ředkviček či kedluben, a to i do venkovního pařníku a vyvýšených záhonů. Raději je ale přikryjte, třeba i starými okny, aby mladé rostlinky pobyt venku lépe zvládly. Ve vnějších pařeništích si můžete předpěstovat i sazenice, ale pečlivě sledujte počasí, aby vám nečekaný mráz nepokazil radost z první úrody. Při mírných mrazících můžete začít vysévat i přímo do půdy. Vhodnými plodinami jsou mrkev, petržel, hrách nebo cibule. Už se těšíte na první letošní úrodu?

www.wolf-garten.com



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada