Dostupnost bydlení se zhoršuje. Investoři jásají, běžní kupující tápou

B3 Technology, 20.3.2021
Bublina na nemovitostním trhu je již 100x omleté téma. Všem je dnes jasné, že převis poptávky na trhu zvyšuje cenovou hladinu. Investoři mají radost. Ale co běžní lidé, kteří kupují nemovitosti za účelem bydlení? 


 

Při posledním prohlášení guvernéra České národní banky (ČNB) Jiřího Rusnoka zaznělo, že nemovitosti jsou v ČR nadhodnocené o 25-30 % a že se situací je guvernér spokojen. Tato věta ve mně rezonuje již nějaký čas a sám si kladu otázku, s čím je vlastně pan guvernér spokojen?

Ano, ČNB je tady především od toho, aby udržovala měnový systém stabilní. Abychom zbytečně nefilosofovali do hloubky všech slov, kladu si tedy otázku, pro koho stojí strategie ČNB na té výnosové straně bilance? 

Čísla za rok 2020

Pokud se tedy za posledních pár let staly nemovitosti investiční komoditou, místo toho, aby primárně uspokojovaly potřebu bydlení, kam se tato situace může v dalším roce posunout? Na trhu je stále přebytek levných peněz. Tato volná likvidita se přelévá hlavně do akciového a nemovitostního trhu, kde přifukuje bublinu.  

Je vyprodáno = realitní kanceláře čím dále tím více mají problém nabrat nemovitost do prodeje
Hovoříme-li o dostupnosti nájemního bydlení pro širokou veřejnost, tak v roce 2020 vzrostly v regionech ceny pronájmů o vyšší jednotky procent. Pražský trh je spíše na stagnační, či v lehké poklesové trajektorii vzhledem k uvolnění bytů z krátkodobých pronájmů do dlouhodobých.

Čísla nejsou o soucitu

 Pokud v roce 2021 skončí program Antivirus, podporující zaměstnance majitelů uzavřených provozoven, naroste skokově nezaměstnanost. Již dnes volná pracovní místa obsazují lidé, kteří se museli přeorientovat ze své původní profese na jinou – dostupnější. Není výjimkou, že se z číšníků stávají realitní makléři či finanční poradci, piloti letadel jsou kurýři, šéfkuchaři jdou pracovat do skladů.

Realitní trh se v první polovině roku 2021 dotkne svého vrcholu. Již dnes sledujeme pomalý nárůst nabídky nemovitostí k prodeji. Především ze segmentu gastro – restaurace, penziony a byty občanů, kteří se dostali do těžké finanční situace. 

ČNB si v této situace stále jede svou doktrínu finanční stability finančních domů, ale co finanční stabilita rodinných rozpočtů postižených touto pandemickou krizí?

 

Autor komentáře: 

Kryštof Kubajko,
manažer realitního portálu Videobydleni.cz

B3 Technology

Společnost B3 Technology, s. r. o. vznikla jako mateřská společnost skupiny firem cílící převážně na realitní trh. Core byznysem je on-line marketing v realitním sektoru. Ve struktuře firem vznikají nové start-upy zaměřené na e-commerce a PR.

Společnost se též profiluje jako venture kapitálová, investující do dalších startupových společností. Pro své klienty zajišťuje i odborné poradenství a mentoring.

Více informaci na: www.b3technology.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality