Nově vydaná stříbrná mince pomůže ohroženým rysům

Mince vyobrazuje vrch Plechý a ohroženého rysa

Nová stříbrná uncová mince má přispět k podpoře návratu Rysa Ostrovida do Česka. Její koupí majitelé přispějí 50 na ochranu vzácných šelem pod záštitou Hnutí Duha. Minci s charakteristickým vyobrazením vrchu Plechý a rysa vydává společnost Golden Gate CZ v rámci své série České hory.

Rubová strana mince zobrazuje dominantu vrcholu Plechý – skalku s rozpadajícími se bloky žuly a mohutný kříž vztyčený v roce 2014. Motiv doplňuje rys ostrovid, největší kočkovitá šelma Evropy, který v oblasti Šumavy žije. Lícové straně dominuje tradiční portrét jejího Veličenstva královny Alžběty II., dále nechybí nominální hodnota a rok vydání mince.

Přestože je rys zákonem chráněný, je stále ohrožován pytláky. O zlepšení jeho životních podmínek se snaží projekt, do kterého se nyní zapojil i vydavatel mince. Získané finance mají sloužit k vytvoření podmínek pro samovolné šíření rysa a dalších velkých šelem do české přírody.

Podpora projektů na ochranu přírody

„Mince Plechý je druhá z nové edice České hory. Postupně chceme na devíti mincích ukázat krásy české krajiny a zároveň podpořit smysluplné projekty, které pomáhají k ochraně přírody v daném regionu, nebo dokonce k ochraně ohrožených druhů, jako v případě rysa ostrovida,“ uvedl jeden z autorů projektu Libor Brůna z vydavatelské společnosti.

Investice do drahých kovů v současné nestabilní ekonomické situaci poskytuje dlouhodobou ochranu majetku, finanční rezervu a pojistku před propadem trhů i před hrozící finanční krizí. S fyzickým stříbrem má navíc investor své finance stále u sebe a není závislý na bankách nebo jiných finančních institucích.

 

 

 

 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky