Jak dlouho žijí dřevostavby? Od prarodičů po vnoučata

Jana Brožková, 30.3.2021
Dřevostavby těží z předností dřeva

Jak dlouho žijí dřevostavby? A mohu dřevostavbu rekonstruovat? I tyto otázky napadají mnohé, kteří uvažují o pořízení dřevostavby. A jaká je realita? Více než příznivá!

Dřevostavby v dnešní době představují atraktivní bydlení, které vydrží několik rodinných generací, včetně rekonstrukcí. Tajemství dlouhého života dřevostavby je ukryto ve kvalitě samotného stavebního materiálu na bázi dřeva. „Základem nosného skeletu dřevostavby jsou vysušené dřevěné KVH hranoly přiklopené fermacellovými deskami. Ty ve spolupráci s parozábranou chrání před vnějšími vlivy jako je například navlhnutí. Z toho vyplývá, že v případě profesionálně odvedené práce neobsahuje konstrukce žádné prvky, kvůli kterým by měla zestárnout nebo se poškodit. My navíc svým klientům na tento nosný skelet domu poskytujeme celoživotní záruku,“ ubezpečuje v otázce životnosti Tomáš Veselý, ředitel značky VEXTA DOMY. Život jedné dřevostavby tak v poklidu může činit až 150 let.

Navíc dávno neplatí mýtus o tom, že dřevostavbu nelze rekonstruovat. V dřevostavbě lze provádět nejrůznější stavební úpravy, od povrchových ve stěnách v interiéru či stropních podhledech po výměnu střešní krytiny. V případě posouzení technickým expertem tu existuje možnost i kompletní přestavby a změny dispozičního uspořádání, aniž by byla nevhodně narušena konstrukce domu,“ potvrzuje Tomáš Veselý. Dřevostavby tak v plné míře těží z předností dřeva, aby nabídly bydlení, ve kterém je možno zestárnout.

 




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba