Stříhat, drtit… kompostovat!

Stromy, keře i rostliny po správném jarním řezu mohou přinést spoustu květů a plodů. Ořezané zbytky pak nejlépe poslouží jako součást kompostování. „Žádná zahrada není tak malá na to, aby na ní nemohl stát kompostér,“ říká David Benda, odborník z oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach, a dodává: „Ten totiž dokáže pomoci majitelům zahrádek i s finanční úsporou. Nejen, že mohou zpracovat všechen biologický odpad, který vyprodukují – tím neskončí v popelnici a ušetří se na poplatcích za její odvoz, navíc si rovnou vyrobí materiál, který zahradě dodá potřebnou výživu a je tím nejlepším hnojivem úplně zadarmo.“ Jak tedy na to?

Stříhání a drcení dřevin

Dřeviny je třeba prořezat správně tak, že se odstraní u rostlin příslušné postranní výhony. Tímto řezem se mění tok energie rostliny. Stopy po řezu by přitom měly být co nejmenší, ne příliš na očích a velmi hladké. Větší odřezky je vhodné ještě zmenšit pomocí silnějších nůžek na větve, které mají velkou páku. Vzniklé menší kousky pak drtič lépe zpracuje.

I před vysazením nového stromu by se měl udělat speciální řez. Právě u keřů, vysokých kmenů a polokmenů je to mimořádně důležité pro další růst stromu. „Pokud řezy nebudete dělat, tak strom sice bude dřív plodit, ale při růstu bude chřadnout a rychleji zajde. Měli byste vytáhnout jeden hlavní výhonek a 3-5 bočních větví. To znamená, že na výhonkové základně odstraníte další silné boční výhonky. Menší větvičky můžete nechat být, protože ty zajišťují rovnováhu při růstu a jsou zodpovědné za tvorbu plodů. Stávající výhonky se zkrátí cca o 1/3, aby poslední očko výhonku ukazovalo směrem ven,“ upřesňuje David Benda.

„Jestliže jste již rostliny, stromy a keře dostatečně zbavili živelně rostoucích výhonů, přichází na řadu drcení. S vhodným drtičem to bude hračka. Nepokoušejte se však vkládat materiál do drtiče násilím. Mohli byste ho tím poškodit,“ radí David Benda.

Je-li materiál po prvním nadrcení příliš hrubý, je možné proces ještě jednou opakovat. Nelze však počítat s tím, že drtič bez problému zvládne příliš mokrý či silně znečištěný materiál, životnost nožů se tím navíc velmi zkracuje.

Nyní bude potřeba vyhovující kompostér. Který vybrat a jak správně kompostovat?

Základy kompostování

V první řadě je důležité pro kompost vybrat správné místo, tedy takové, na které bude doléhat přímé slunce, bude tam proudit vítr a dopadat déšť. Dalším podstatným úkolem je správný výběr samotného kompostéru. „Než se pro nějaký rozhodnete, myslete na žížaly. Snadný přístup do kompostu jim zajistí podložka z propustného materiálu,“ upozorňuje David Benda z Hornbachu. Velikost kompostéru se odvíjí od množství kompostu, které se bude vytvářet.

„Do kompostu lze s čistým svědomím dát trávu, listí, zeminu, zbytky ovoce a zeleniny, květiny, větvičky, hobliny, kůru, čajové sáčky, kávu, dobře rozložitelný papír, popel ze dřeva či trus od slepic nebo králíků,“ prozrazuje David Benda, a dodává: „Naopak do kompostu jednoznačně nepatří rostliny napadené škůdci, pecky z ovoce, maso, kosti, kameny, popel z uhlí, porcelán, plasty, chemikálie, léky a výkaly od psů i koček.“.

Při kompostování je třeba si dát pozor na vlhkost. Kompost by neměl být příliš mokrý ani příliš suchý. „Nadbytek vody by vedl k uhnívání a nepříjemnému zápachu. Sucho naopak zkomplikuje kompostovací procesy. Pokud se vašemu kompostu dobře daří, můžete se těšit na první úrodu přibližně po devíti týdnech kompostování. Počítejte s tím, že vám kompost poslouží pouze pro mulčování. Potřebné zralosti kompost dosáhne asi až po 10 měsících. Že je směs připravená pro hnojení poznáte tak, že získá tmavě hnědou barvu a příjemnou lesní vůni,“ komentuje odborník David Benda z Hornbachu.

 

 

Vlastní kompostér

Při jasné představě o velikosti, barvě i například samotném zpracování kompostéru je nejjednodušší variantou postavit ho svépomocí. „Při budování vlastního kompostéru postačí projektová prkna spolu se sloupky v potřebné velikosti a šrouby do dřeva se zápustnou hlavou. K ruce nám bude přímočará pila, aku šroubovák, vrtačka, skládací metr, tužka a vrták do dřeva. Postup v pouhých dvou krocích je velmi snadný,“ radí David Benda. Kreativní tvorbě ve venkovní oblasti se rozhodně meze nekladou.

1. krok
Vždy dva sloupky položte souběžně v rozestupu cca 99 cm na rovnou podložku. Nahoře a dole nyní spojte vždy jedno z prken s oběma sloupky pomocí šroubů (na každé straně prken použijte vždy dva kusy). Přitom dbejte na to, aby tato prkna byla ukončena v zarovnání se sloupky. Mezi oba tyto sloupky se nyní rovnoměrně rozloží sedm dalších prken a přišroubují se k sloupkům (zde se na každé straně prkna vždy umístí doprostřed po jednom šroubu). To celé budete potřebovat dvakrát.

2. krok
Nyní můžete spojit dohromady obě boční části se zbývajícími prkny. Za tímto účelem se vždy vyrovná osm kusů podle horního okraje ve výšce středu již namontovaných prken na boční části a přišroubuje se ke sloupkům (vnější prkna se vždy přišroubují dvojitě).

Hornbach

Společnost HORNBACH je nezávislá, rodinná společnost, založená v roce 1877 a jako jediná v segmentu stavebních marketů má za sebou historii sahající přes šest generací. Společnost v současné době provozuje 158 stavebních a zahradních marketů v devíti evropských zemích, z toho 10 v České republice.

Koncept prodeje a sortiment výrobků jsou plně orientovány na potřeby zákazníků, kteří realizují své projekty, a také na profesionály. HORNBACH svým zákazníkům zaručuje trvale nízké ceny a zajišťuje si tak prvenství ve svém oboru. Četné nezávislé testy a studie potvrzují vysokou kvalitu poskytovaného poradenství a také výborný servis.

Společnost Hornbach je průkopníkem v oboru, neboť právě ona otevřela první kombinovaný stavební a zahradní market (1968), první velkoplošný „stavební hobby market“ (1980) a první stavební market s integrovaným Drive-in centrem (2003). Těmito kroky opakovaně dokládá svou schopnost inovovat. HORNBACH je několik desítek let významným zaměstnavatelem, v současné době se na úspěchu firmy podílí přibližně 20 000 zaměstnanců, z toho více než 1 500 v České republice.

Více informací na: www.hornbach.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada