Vybíráme parní žehličku podle dTestu: detaily, které se podceňují

Hmotnost žehličky hraje velkou roli

1. Délka kabelu a hmotnost přístroje

Byť jde o zdánlivé drobnosti, mohou vám žehlení značně zpříjemnit, nebo naopak. Pokud víte, že s ohledem na dispozice bytu nedostane prkno blíž k zásuvce, věnujte větší pozornost délce kabelu. U většiny žehliček je minimálně dvoumetrový, najdete ale i modely s kabelem až o metr delším.

„Hmotnost hraje velkou roli zvlášť v případě, že žehlíte často nebo dlouho. Pak je každých sto gramů skutečně znát. Mezi aktuálně testovanými modely vážil nejlehčí pouhých 0,8 kg a nejtěžší 1,9, což je výrazný rozdíl,“ upřesňuje Hana Hoffmannová z dTestu.

2. Kvalitu žehlicí desky

Právě ta zaručí, že bude žehlička po látce jemně klouzat a nepoškrábe se při prvním kontaktu s tvrdým knoflíkem. I tak je však důležité, abyste se žehličkou opatrně a vyhýbali se kovovým částem na oblečení. Pokud totiž žehlicí desku poškrábete, oblečení se k ní může začít lepit, a tím pádem se bude ničit. Lépe odolávají poškrábání smaltované a keramické desky, které mají obecně i nejlepší skluz. Někteří výrobci udávají své vlastní názvy pro označení materiálu žehlicí desky a střeží si jejich složení pod rouškou výrobního tajemství. V zásadě však jde o jeden z používaných typů: teflon, smalt, keramika, eloxovaný hliník nebo nerez.

3. Užitečné systémy a funkce

Prvním z nich je systém na změkčování vody nebo zařízení k čištění nánosů vodního kamene, který je velkým nepřítelem žehliček. Výrobci tak spotřebiče vybavují například odvápňovacími tlačítky nebo ventily. Některé žehličky jsou vybaveny kazetou, sběračem nebo tyčinkou na zachycování vodního kamene. Osvědčenou metodou, navíc šetrnou k vaší peněžence, je pak čištění octovou vodou.

„Velmi užitečná je funkce, která zajistí, že se přístroj po delší době nepoužívání přepne do úsporného režimu. Zároveň se dokáže sám vypnout ve chvíli, kdy dojde k jeho převrácení na stranu nebo když leží bez hnutí ve vodorovné poloze na žehlicí ploše nebo oblečení,“ radí za dTest Hana Hoffmannová.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky