Nové Královice se pyšní unikátní historickou tvrzí, která prošla povedenou rekonstrukcí

Jana Brožková, 20.4.2021

Také vás vždycky potěší, když se zachrání nějaká historická stavba, dostane nový kabát a hlavně uplatnění? Takové štěstí měla tvrz Královice ve stejnojmenné pražské části. Ba co víc. Stala se centrem Nových Královic.

Místo svázané s Přemyslovci, Habsburky i Lichtenštejny

 

Třípatrová, dvacet metrů vysoká tvrz, stojí v Královicích pravděpodobně od začátku 13. století. Jako své sídelní místo ji s přilehlými dvorci postupně užívali majitelé panství. Po druhé světové válce další využití nenašla a dostala se na seznam kriticky ohrožených památek. V 80. letech sice vznikl projekt na její záchranu, ale v podstatě se jen zabránilo definitivní zkáze. Po revoluci byl celý dvůr neúspěšně privatizován, z tvrze postupně mizela okna i dveře, propadly se vnitřní stropy a vypadalo to, že Královice svou dominantu nadobro ztratí. Záchrana přišla až v roce 2014 se současným majitelem, který práce na rekonstrukci projednával s NPÚ a o šest let později úspěšně dokončil.

 

Místo svázané s Přemyslovci, Habsburky i Lichtenštejny

Královice sice patří k nejmenším pražským čtvrtím rozlohou i počtem obyvatel, vyvyšují se ale malebnou atmosférou umocněnou údolím Rokytky. Díky zachovalému historickému rázu byla čtvrť v roce 1991 prohlášena vesnickou památkovou zónou, okolní krajina je od stejného data chráněná jako krajinná památková zóna Královice. Obec je také součástí Přírodního parku Rokytka.

Jak už vyplývá z názvu, Královice nebývaly jen tak lecjakou vsí. Jejich jméno se odvíjí od vztahu ke královské dynastii Přemyslovců i Lichtenštejnů. Podle pověsti tu dokonce na tehdejším hradě porodila dcera Rudolfa Habsburského, královna Jitka, dceru Markétu. Na půdorysu vesnice je dodnes zřetelné, jak byla majetkově rozdělena – náves před říčkou a tvrz s dvorem za ní. A právě zde, kolem této významné tvrze, vznikají Nové Královice.

 

O malebné bydlení na kraji Prahy se zvýšil zájem

Při procházce Královicemi nebudete věřit, že jste stále v Praze a půlhodinky od centra města. Vesnický ráz kromě budov evokují i názvy ulic, například V Mydlinkách, Nad mlýnem nebo Do Dolnic. Je to právě zdejší poklidná atmosféra, dosah přírody a zároveň snadná dostupnost centra Prahy, která sem láká nové obyvatele.

Nové Královice nenásilně propojují historicky cenné kulturní dědictví se současnými trendy moderního bydlení. Na zachráněnou tvrz navazuje nově budované náměstíčko s rybníkem, přesně takové, jaké bývalo centrem klasických vesnic. Kolem něho se staví rodinné a menší bytové domy.

Všestrannost místa a jeho genius loci sem za novým bydlením lákají lidi napříč generacemi. Tento kouzelný kout Prahy má vše pro mladé rodiny i pro ty, kteří své děti už pustili do světa a chtějí si užít aktivní i klidné stáří. A to je právě kouzlo tohoto místa. Zachovává vesnický ráz i díky mezigeneračnímu soužití, ale nabízí veškeré vymoženosti současné doby, které k životu chceme.

Z renesanční tvrze, kterou developer v rámci výstavby vrátil do života, se stane veřejně přístupný prostor a bude sloužit jako galerie a místo kulturních a společenských akcí.

Radost je to o to větší, že na našem území už těchto samostatně stojících jednověžových staveb mnoho není.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba