Burzovní kalendář 33/52 - Co musíme vědět do nového týdne!

Nový srpnový týden přinese na akciové trhy zápis z červencového zasedání centrální banky a nejnovější údaje o maloobchodních tržbách ve Spojených státech. Přestože se výsledková sezóna za druhé čtvrtletí pomalu chýlí ke svému konci, najde se ještě hrstka velkých hráčů, kteří mohou osvětlit sílu spotřebitelské poptávky. Japonské hospodářství nadále stagnuje a dopady rozšířených omezení budou nadále bránit růstu sezónní spotřebitelské poptávky. Jak si Japonsko vedlo ve druhém čtvrtletí tohoto roku, osvětlí hned v úvodu týdne report růstu HDP. Čínská data poskytnou ucelený přehled o tom, jak si druhá největší ekonomika světa vede pod ustupujícím náporem delta varianty koronaviru. Centrální banka Nového Zélandu by se během středeční obchodní seance mohla stát první hlavní ekonomikou, která od počátku pandemie koronaviru zvýší úrokové sazby. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

FOMC Minutes

V závěru středečního obchodování americká centrální banka zveřejní zápis ze svého červencového zasedání. Můžeme tak mnohem pečlivěji sledovat vodítka v názorech představitelů FEDu týkající se možného začátku utahování měnové politiky ve Spojených státech. Představitelé centrální banky v minulém měsíci prohlásili, že oživení hospodářství pokračuje navzdory růstu počtu nakažených mutací koronaviru.

Velmi silné statistiky z amerického trhu práce přiměly několik dalších tvůrců měnové politiky urychlit návrh ke snížení měsíčního objemu nákupu aktiv. Část představitelů FEDu tlačí na to, aby se k restrikcím přistoupilo už na zářijovém zasedání. To je však stále spíše nepravděpodobné. Začátek utahování na měnovém zasedání v měsíci listopadu by byl možný, pokud by další dvě statistiky z trhu práce zůstaly dostatečně silné. Spekulovat však můžeme i na prosincové zasedání s účinnou platností restriktivních intervencí od nového roku.

Maloobchodní tržby v USA

Americká ekonomika roste a silnému oživení brání pouze poslední dozvuky šíření nové varianty delta. Nadcházející ekonomická data poskytnou v novém týdnu další pohled na sílu spotřebitelské poptávky. Páteční zveřejněný index Michigan Consumer Sentiment poukázal na fakt, že spotřebitelská důvěra klesla na nejnižší úroveň za posledních deset let. Spotřebitelské výdaje tvoří přibližně 70 % ekonomické produkce USA. Investoři mohou upnout zrak také na údaje o maloobchodních tržbách, průmyslové výrobě a počátečních žádostech o podpoře v nezaměstnanosti.

Končící výsledková sezóna

Maloobchodní zisky zveřejněné v nadcházejícím týdnu mohou v závěru výsledkové sezóny v USA ještě více osvětlit sílu spotřebitelské poptávky ve Spojených státech. Své statistiky zveřejní několik předních firem v čele se společnostmi Walmart (WMT), Target (TGT), Macy's (M), Lowe's (LOW) a Home Depot (HD).

Investoři budou hledat informace o tom, jak se maloobchodní prodejci vyrovnávají s rostoucími cenami a nedostatky na trhu práce. Poslední výsledky za druhé čtvrtletí přicházejí v polovině srpna, přičemž podle analytiků by výnosy S&P 500 měly vyskočit o 93,1 %, což je výrazně nad předchozími očekáváními růstu o 65,4 %.

Čínská data

Čína, která čelila největšímu opětovnému růstu nakažených od vypuknutí pandemie, zavedla přísné testování obyvatelstva a uvalila restrikce na cestování a cestovní ruch, čímž opět velmi bolestivě omezila růst ekonomické aktivity. Několik největších investičních bank z Wall Streetu, včetně Goldman Sachs (GS), muselo během minulého týdne snížit prognózy růstu čínské ekonomiky pro nadcházející druhou polovinu roku.  

Údaje o maloobchodních tržbách, průmyslové výrobě a investicích do dlouhodobého majetku, které budou zveřejněné v pondělí, ukáží, jak si ekonomika vedla v měsíci červenci. Očekává se zpomalení, což zřejmě opětovně vyvolá obavy, že oživení druhé největší světové ekonomiky ztrácí na síle. Oživení z pandemie probíhalo v Číně nerovnoměrně - většinu ekonomického růstu poháněla exportní poptávka, zatímco domácí poptávka měla s oživením problémy.

Japonské HDP

Japonsko v úvodu týdne zveřejní předběžná data růstu HDP, přičemž analytické domy očekávají, že za druhé čtvrtletí japonská ekonomika vzrostla mezikvartálně o 0,2 % a o 0,7 % v meziročním srovnání. Podle komentářů nedojde oproti prvnímu čtvrtletí k razantnímu odrazu. Data ukáží, že japonské hospodářství nadále stagnuje a sentiment se ve třetím čtvrtletí roku 2021 příliš nezlepší. Dopady rozšířených omezení proti Covid-19 budou nadále bránit růstu sezónní spotřebitelské poptávky.

Zvýšení sazeb na Novém Zélandu

Představitelé Reserve Bank of New Zealand se potkají během středeční obchodní seance a s velkou pravděpodobností oznámí změnu nastavení úrokových sazeb. Centrální banka Nového Zélandu by se tak mohla stát první větší ekonomikou, která od počátku pandemie koronaviru zvýší úrokové sazby. Ekonomika Nového Zélandu oživuje a  negativní dopady novodobé koronavirové krize velmi rychle ustupují.

Pozitivní data z pracovního trhu utvrdila investory a měnové tvůrce, že by na nadcházejícím zasedání centrální banky mohlo dojít ke změně nastavení měnové politiky. Pokud RBNZ ve středu intervenuje, dojde k prvnímu zvýšení sazeb od roku 2014, což je kupodivu v ostrém kontrastu k roku 2020, kdy byly sazby sníženy o 75 bazických bodů na 0,25 % a jednalo se i o snížení do záporného teritoria.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality