Problém (de)regulace nájemného se vyjasňuje !


PRAHA (ČIA) - Po několika ostrých sporech mezi ministrem financí Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a ministrem pro místní rozvoj Pavlem Němcem (US-DEU) stačily zástupcům koaličních stran dvě hodiny k nalezení shody ohledně dalšího vývoje regulovaných nájmů. V sobotu večer přišli lidovci na koaliční jednání o tomto problému se zcela novým návrhem, který přijaly jako kompromisní i oba znesvářené tábory, ČSSD a US-DEU. Podpoří-li koaliční plán i poslanci, budou si města a obce určovat během příštích dvou až tří let ceny nájemného zcela sami.

Soukromí majitelé domů s regulovanými nájmy budou moci podle Mladé fronty Dnes činže zvyšovat maximálně o 10 až 15 procent, pokud se s nájemníky nedohodnou jinak. Návrh by měla do tří týdnů dostat na stůl vláda. Jak se budou podle tohoto scénáře odvíjet ceny v obecních bytech nelze odhadnout. Zastánci regulace a nižších cen nájmů spoléhají na to, že obecní zastupitelstva budou pod tlakem voličů opatrnější a nebudou ceny zvyšovat moc rychle. Jejich oponenti věří v opak a spoléhají na to, že obce se stanou hlavními tvůrci nového trhu.

Jasnější je očekávaný vývoj cen v bytech se soukromým majitelem. Například v šedesátimetrovém bytě bude moci nájem vzrůst do roku 2005 zhruba o 700 korun v Praze a o 500 korun ve městech nad 100 tisíc obyvatel. V ostatních městech a obcích to bude o 300 až 400 korun. Na původní plán, podle kterého se ceny budou odvíjet podle "místně obvyklého" nájemného, se má najet teprve po zmíněných dvou až třech letech. Klíčová úroveň nájemného se bude vypočítávat jako průměr všech úrovní nájmů v daném městě. Lidé s nájmy pod touto úrovní si budou muset připlatit, lidé s vyššími nájmy pravděpodobně ušetří.

Právě na hladině místně obvyklého nájemného se ani po sérii jednání nedokázala ministerstva financí a pro místní rozvoj shodnout. Zvolený postup směřuje k tomu, že v budoucnu budou sjednoceny ceny nájmů a budou se lišit podle místních podmínek. Situace, kdy v jednom domě a na stejném patře jsou dva stejné byty s jinak vysokým nájmem by tak měla přestat existovat.

-joh-,-kaj-



! Akcionáři Agrobanky mohou žalovat její prodej GE Capital !

! Přehled a vývoj cen rodinných domů v ČR v roce 2002 !



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavební spoření