Preciosa Lighting spolupracuje s talentovanými umělci, o víkendu otevře své dveře veřejnosti

Ve dnech 2. a 3. října přivítáme zájemce o sklářské umění Preciosa Lighting poskytne v rámci Mezinárodního sklářského sympozia (International Glass Symposium Nový Bor – IGS 2021) prostor pro tři kreativní tvůrce Petru Švejdarovou, Jana Salanského a Erin Dickson. Na prohlídku areálu slavného výrobce luxusního osvětlení se o víkendu 2. a 3. října mohou těšit díky Dni otevřených dveří i zájemci z řad široké veřejnosti.

V kamenicko-šenovském areálu společnosti Preciosa Lighting se snoubí tradiční výrobní postupy předávané z generace na generaci s využitím nejmodernějších technologií i materiálů. Díky přírodnímu bohatství regionu Křišťálového údolí a zejména zručnosti a talentu místních sklářů přetrvávají tradice v Kamenickém Šenově, který je hlavním domovem výrobního závodu společnosti Preciosa Lighting.

Mezinárodní sklářské sympozium je unikátní příležitostí pro navazování nové kreativní spolupráce úspěšných sklářských podniků s kreativními umělci. Preciosa Lighting považuje za čest, že může v letošním roce poskytnout tvůrčí zázemí třem talentovaným výtvarníkům a že právě v jejím prostředí za podpory interních designérů i řemeslníků vzniknou nová umělecká díla na téma inovace, moderní technologie a udržitelnost. "Stejně tak jako sklo nemá hranice, tak i naši designéři spolu s výtvarníky z IGS ve spojení s naším výzkumem a vývojem tyto hranice překračují a tím vznikají jak koncepčně, tak materiálově unikátní a neotřelá díla," vysvětluje jedinečnost této spolupráce Petra Mejzlíková, manažerka úseku kreativních ředitelů Preciosa Lighting.

Neotřelé kombinace betonu a skla či StarDust® se zrezivělými rámy

Petra Švejdarová  u nás nebude žádným nováčkem. V rámci dlouhodobé spolupráce s Preciosa Lighting upcykluje zbytky skla, když z něj v kombinaci s betonem vytváří umělecké objekty pod značkou PRASKLO. Možnost tvořit ve společnosti Preciosa Lighting během IGS však chce využít naplno, beton plánuje kombinovat s ručně foukaným sklem podle vlastního návrhu. „Ke sklu z Preciosa Lighting mám jedinečný vztah, ráda z něj tvořím a ráda hledám nové cesty, jak ho využít. Snažím se v tvorbě vyjádřit, že poklady se ukrývají v obyčejné realitě kolem nás. Důležité je najít správný úhel pohledu. Krystal zaseknutý v betonu symbolizuje v mém díle něco cenné a výjimečné uprostřed každodenní reality. Mnohoúhlost objektu poukazuje na potřebu schopnosti najít netradiční vnímání k odhalení takových pokladů. Klínovitý tvar krystalu vyjadřuje rozrážení zdánlivé šedi dní,“ říká Petra Švejdarová.

Jan Salanský  přináší neotřelý pohled na tvorbu, překračuje hranice kultur i stylů, zaměřuje se na detaily i unikátní vlastnosti materiálů v jejich surové podobě. I jeho přístup ke sklu je originální. Zkušenosti s křišťálem a jeho podobami získal jako designér ve společnosti Preciosa Lighting. Při své tvorbě v rámci IGS se zaměří na využití UV aktivního skla. „Inspirace ke vzniku této kolekce má několik rovin. Tou první je fascinace unikátní sklovinu a touha s ní pracovat. Díky propojení místního R&D (výzkum a vývoj) společnosti Preciosa Lighting s naší experimentální tvorbou vtělíme našemu materiálu zcela nové struktury a docílíme jedinečných vizuálních podob. Použijeme sklovinu s příměsí vzácných zemin a oxidů, které při nasvícení UV světlem září. Druhou rovinou inspirace je tak i dílo samo o sobě. Chceme vytvořit Tableware, který člověka vtáhne do niterného dění svou osobitou podobou,“ říká talentovaný student doktorského studia se zaměřením na ojedinělé přístupy k tvorbě. V Preciosa Lighting pod jeho kreativním vedením vznikne unikátní kolekce Tableware s názvem UNDERGROUND, jež bude následně instalována ve sklepních prostorách muzea v Novém Boru. Jak zdůrazňuje sám autor, kolekce je vytažená přímo z jádra naší země.

Třetím tvůrcem v Preciosa Lighting pak bude Erin Dickson z Velké Británie známá svým zaujetím pro kulturní a emocionální aspekty umění i hledání odlišných perspektiv při vnímání prostoru. V rámci IGS využije naši technologii laminace a lepení. „Moje fascinace sklem se vyvíjí. Sklo vnímám jako médium i objekt s nekonečnými možnostmi pro objevování nových cest využití i komunikace. A já jsem teprve na začátku poznávání,“ odhaluje svůj přístup k tvorbě. Britská výtvarnice hledá inspirace v rozbitém bezpečnostním skle. Vdechuje mu pozitivní tón díky unikátní technologii StarDust ® společnosti Preciosa Lighting. Kombinací třpytivých broušených kamenů a zašlých okenních rámů přináší nový pohled na vnímání městského a industriálního úpadku.

Den otevřených dveří v Kamenickém Šenově jako poznání strážců světla

Preciosa Lighting se ráda podělí o tajemství jedinečné výroby světových svítidel díky Dni otevřených dveří. Brány společnosti se tak otevřou nejen umělcům, ale i široké veřejnosti. Ve dnech 2. a 3. října pracovníci Preciosa Lighting přivítají všechny zájemce o sklářské umění a umožní jim nahlédnout do tajů ruční výroby skla v rámci zážitkové prohlídky s programem pro děti i dospělé. Návštěvníci budou mít možnost prozkoumat každý kout místa, kde se lustrům vdechuje život. Své dveře otevře nejen huť, ale také třeba oddělení R&D, kde vznikají ta nejmodernější řešení překračující hranice zdánlivě nemožného, či poprvé v historii přístupné oddělení lehání skla.

Areál v Kamenickém Šenově tak skýtá neopakovatelnou šanci na zajímavý víkendový program pro všechny generace zájemců.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy