Kalendář našeho ovoce a zeleniny: kdy se sklízí a je jejich sezóna

Abychom získali co nejvíce vitamínů a dalších prospěšných látek ze zeleniny a ovoce, vyplatí se konzumovat ty, které jsou zrovna sezónní. Přinášíme vám přehled, v jakých měsících dozrávají jednotlivé druhy.

Vyplatí se konzumovat sezónní druhy


Zdroj: akademiekvality.cz
 

Každá zeměpisná šířka je specifická svými přírodními podmínkami. Díky nim se v nich daří rozmanitým druhům ovoce a zeleniny. Zároveň ovlivňují, v jakých měsících farmáři a zemědělci vybrané kousky sklízí. Ty se poté dostávají do obchodů i na tržiště.

„Všude na světě jsou náležitě hrdí na své výpěstky. Pokud tedy máme na výběr, zkusme sáhnout po ovoci a zelenině pocházející z našeho regionu nebo alespoň od nás. Jsou totiž nejen více čerstvé, jelikož jsou dopravené do obchodu jen pár hodin po sklizni, ale i bezpečnější pro spotřebitele. Zejména proto, že většina našich zelinářů pěstuje tzv. integrovaným způsobem, který je šetrnější k přírodě a také k zákazníkovi. Navíc to mají zelenina a ovoce z našich končin blízko na trh, takže po sobě nezanechávají tak dlouhou uhlíkovou stopu jako ty z dovozu. Dalším vodítkem při jejich výběru jsou i naše značky kvality, jako např. Klasa, Bio nebo Regionální potravina, “ vysvětluje Ing. Zuzana Přibylová, tajemnice Zelinářské unie Čech a Moravy.

Kdy se tedy můžete těšit na vaši oblíbenou tuzemskou zeleninu nebo ovoce? Napoví vám naše kalendáře.


Zdroj: akademiekvality.cz




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky