ÚZSVM dosáhl v roce 2021 druhých nejvyšších příjmů ve své historii

Uzsvm.cz, 27.1.2022
27.01.2022

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) dosáhl v loňském roce příjmů ve výši 1,772 miliardy korun. Jedná se o druhý nejlepší výsledek v téměř dvacetileté historii úřadu. Oproti schválenému rozpočtu se podařilo příjmy navýšit o 38 %. Meziročně došlo k nárůstu příjmů o 381 milionů korun.

I přes obtížnou dobu spojenou s epidemií koronaviru se nám podařilo dosáhnout mimořádného úspěchu. Příjmy jsou nejen druhé nejvyšší v historii, ale zároveň o více než 11 milionů korun převyšují výdaje našeho úřadu v uplynulém roce. Výsledek příjmů za rok 2021 je výborný i s ohledem na to, že značná část agendy ÚZSVM, jako například zastupování jiných organizačních složek státu v právních sporech, dohledávání neznámých vlastníků či řešení bezprizorních státních nemovitostí, žádné příjmy negeneruje,“ uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

 

Nejvýznamnější část příjmů tvořily v loňském roce prodeje nepotřebných státních nemovitostí, za které ÚZSVM inkasoval téměř 1,3 miliardy korun. Důležitou příjmovou složkou byly také pronájmy nemovitostí, které vynesly téměř 220 milionů korun.

 

S prodejem nepotřebného státního majetku nám významně pomáhá elektronický aukční systém, který je snadno přístupný všem zájemcům na webu www.nabidkamajetku.cz. Díky němu se nám daří pro nemovitosti i movité věci transparentně najít v online prostředí nového majitele,“ dodala generální ředitelka.

 

K nejvýznamnějším prodejům roku 2021 patřil lázeňský dům Mercur v centru Mariánských Lázní, který se nachází v těsné blízkosti hlavní kolonády s léčivými prameny. Ve veřejné dražbě byl po 27 příhozech prodán za 76 milionů korun. Dále se podařilo za téměř 57 milionů korun prodat areál v Praze-Libni, jehož součástí jsou i vily Milada a Miluška. Jeho novým majitelem se stala Univerzita Karlova.

 

Úspěšná byla také výběrová řízení s elektronickou aukcí na pozemky v pražské Hostivaři, jejichž prodejem získal ÚZSVM 37,5 milionu korun. Neméně napínavá byla elektronická aukce pozemku v pražských Vokovicích, v jejímž průběhu padlo 104 příhozů, díky kterým se výsledná cena vyšplhala na 17,15 milionu korun.

 

Nového majitele se ÚZSVM podařilo najít také pro bývalý výchovný ústav v Králíkách, který byl prodán za 19,5 milionu korun, nebo pro dvě historicky cenné novobarokní vily v Ústí nad Labem, a to Schichtovu vilu a Hönigovu vilu, za něž nový vlastník zaplatil přes 26 milionů korun.

 

Aktuálně se mohou zájemci na stránkách www.nabidkamajetku.cz zapojit do více než 450 elektronických aukcí nemovitostí i movitých věcí, které nabízí nejen ÚZSVM, ale i jiné státní instituce. Ve výběrovém řízení s elektronickou aukcí ÚZSVM prodává například výjimečnou stavbu Paláce Broadway ležící v nejlukrativnější části Prahy. Minimální cena za tuto jedinečnou nemovitost je doposud nejvyšší v celé historii ÚZSVM, a to 1 miliarda a 50 milionů korun.

 

V elektronické aukci mohou zájemci získat dům v Ostravě-Kunčičkách o velikosti 5+kk, ke kterému patří i přilehlá zahrada. Nejnižší podání je stanoveno na 7,11 milionu korun. Ti, kteří by toužili po vlastním bydlení na Olomoucku, se mohou v elektronické aukci ucházet o dvougenerační rodinný dům, jehož součástí jsou garáže, altán i přilehlá zahrada. Nejnižší podání v tomto případě činí 13,41 milionu korun.

 

Na nového majitele čeká také modré BMW 318 D kombi, jehož minimální cena je 489 600 korun. Na webu www.nabidkamajetku.cz hledá ÚZSVM také nový domov pro téměř 40 zvířat. Jedná se především o pejsky z nelegální množírny na Břeclavsku a Hodonínsku a také tři koně. Zvířata ÚZSVM nabízí převážně zdarma.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality