Oficiální statistika nových úvěrů na bydlení za rok 2021 - České banky poskytly v roce 2021 nové hypotéky v hodnotě 368 miliard korun

cnb.cz, 31.1.2022
České banky poskytly v roce 2021 nové hypotéky v hodnotě 368 miliard korun, meziročně o 70 procent více. Zvýšil se také jejich průměrný měsíční objem, oproti minulému období dvojnásobně. Celkový objem nových i refinancovaných hypoték pak loni činil 459 miliard korun, což je téměř o 73 % více než v předchozím roce. Vyplývá to z dnes zveřejněných oficiálních dat České národní banky o poskytování bankovních úvěrů za prosinec 2021, která zkompletovala obrázek o vývoji na hypotečním trhu za celý loňský rok.

Rozsah nově poskytnutého financování nemovitostí bankami prostřednictvím hypoték nejpřesněji popisuje statistika tzv. „skutečně nových hypotečních úvěrů“. Ta zahrnuje zcela nové úvěry, které v daném období vstoupily do ekonomiky poprvé, a navýšení již dříve poskytnutých úvěrů. V roce 2021 banky poskytly čisté nové úvěry za 368 mld. . Ve srovnání s rokem 2020, kdy objem skutečně nových hypoték činil 217 mld. , se tak jedná o nárůst o 151 mld. , tedy o 69,7 %. Refinancované úvěry, které byly jinou institucí poskytnuty již dříve a u kterých došlo pouze k jejich převodu z jedné banky do druhé, do této statistiky zahrnuty nejsou.

Měsíční objemy skutečně nových hypotečních úvěrů od loňského ledna až do června rychle narůstaly. Zatímco jejich lednový objem činil 20 mld. , v červnu dosáhl již téměř 40 mld. . Ve druhé polovině roku i přes mírný útlum zůstaly měsíční objemy nových hypoték nadále vysoké. Pro ilustraci lze uvést, že průměrný měsíční objem skutečně nových hypoték za léta 2015 až 2020 činil 14,1 mld. . Průměrný objem v roce 2021 ve výši 30,7 mld. tedy vybočoval více než dvojnásobně z dlouhodobého vývoje trhu. Lze přitom předpokládat, že s ohledem na nárůst úrokových sazeb a zpřísnění úvěrových ukazatelů od letošního dubna nebudou v roce 2022 loňské rekordy překonány.

Když statistiku skutečně nových hypotečních úvěrů dále rozšíříme o půjčky na bydlení, zejména nezajištěné úvěry ze stavebního spoření, dosáhl v loňském roce objem všech skutečně nových úvěrů na bydlení 408 mld. oproti 250 mld. v roce 2020.

Poskytovatelé a zprostředkovatelé hypoték pravidelně komentují vývoj hypotečního trhu na základě neoficiálních dat, která se od oficiálních statistik liší jak rozsahem vykazujících subjektů, tak definicí[1]. Neoficiální data tak na jedné straně nezahrnují hypoteční úvěry poskytnuté stavebními spořitelnami, na straně druhé však do nových bankovních hypotečních úvěrů započítávají i úvěry refinancované. Objem hypotečních úvěrů zahrnujících skutečně nové i refinancované hypoteční úvěry činil v roce 2021 celkem 459 mld. . V roce 2020 to bylo 266 mld. , což pro loňský rok znamenalo meziroční nárůst o 72,6 %.

Odbor komunikace ČNB


[1] Více k tomuto tématu viz čnBlog Jiřího Sojky z 26. 6. 2018



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky