ČEZ: EK zahrnula jádro a zemní plyn do “taxonomie”

Research, 3.2.2022
Evropská komise včera představila druhou verzi tzv. taxonomie EU pro udržitelné zdroje, do níž zahrnula jaderné zdroje a zdroje na zemní plyn. Podmínky pro zemní plyn byly oproti původnímu návrhu zmírněny. Finální text pouze zachoval rok 2035 jako termín pro 100% nahrazení zemního plynu uhlíkově neutrálními plyny (např. vodík, biometan). Původní návrh počítal s jejich 30% podílem již v roce 2026 a 50% podílem v roce 2030. Nové jaderné zdroje budou muset dostat stavební povolení do roku 2045 a mít plán na řešení uložení jaderného odpadu od roku 2050. Existující zdroje budou muset dostat licenci na prodloužení živostnosti od daného státu do roku 2040. Evropský parlament a rada ministrů nyní mají čtyři, resp. max. šest měsíců na zhodnocení nových pravidel. Pokud nevyjádří nesouhlas, začnou pravidla platit od ledna 2023. Vyjádření nesouhlasu by vyžadovalo tzv. supermajoritu, což se zdá nepravděpodobné.

Zahrnutí jádra a zemního plynu do taxonomie bude podle našeho názoru pozitivní pro toky investic do akcií ČEZ od investorů sledujících kritéria udržitelnosti. Taxonomie samotná by neměla mít žádný dopad na financování nového jaderného zdroje v Dukovanech, který má být z naprosté většiny financován státem. Změkčení pravidel pro zdroje na zemní plyn je pozitivní pro financování plánované konverze uhelných tepláren ČEZu na zemní plyn.

Petr Bártek, analytik České spořitelny

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie