Jak vybrat prodlužovací kabel na bubnu pro vaši zahradu a dům

REKLAMA       Inzerce, 22.3.2022

Správný zahradník nebo kutil obsáhne svou péčí celou zahradu, každé její zákoutí. Celé vaše zelené království, ať už je okrasné, nebo i užitné, je třeba posekat, ošetřit trávník vertikutátorem, zbavit zahradu listí fukarem, prořezat stromy nebo zkrátit živý plot… Na zahradě a kolem domu je vždy spousta prací, na které potřebujete využít elektrické pomocníky.

 

Určitě jsou tací zahradníci, kteří se rozhodli pořídit si elektrické zahradnické pomocníky s akumulátorem, jenže to znamená hlídat si stav nabití, dobíjet, myslet na to, plánovat… a to se musí i kolem zahradních prací obecně, tak je to trochu starost navíc. Nebo se prostě připojíte do sítě a jdete na to, podle toho, do čeho se zrovna chcete pustit, třeba s ohledem na počasí a toho, co je zrovna potřeba, a to i v tom nejvzdálenějším cípu zahrady.

 

Obě cesty dodání šťávy do zahradních elektrických pomocníků mají své příznivce, ale pro prodlužovačku, nebo prodlužku chcete-li, je kolem domu a zahrady vždycky místo a potřeba, protože se s její pomocí usnadní spousta věcí. Ale samozřejmě prodlužovací kabel na bubnu využijete nejen doma, ale například i jako řemeslník-profesionál.

 

Jak si tedy vybrat ten nejvhodnější prodlužovací přívod právě pro vás? Jaké parametry je dobré sledovat?

 

Pro používání prodlužovačky na zahradě je třeba mít na paměti, že venku je pro vedení elektrického proudu „nebezpečné prostředí“- voda nebo i vlhko ve spojení s elektřinou, to není dobrá kombinace. Je tedy dobré vědět, zda je prodlužovačka určená jen pro interiér, nebo je vhodná i pro venkovní použití, a pro zahradní práce zvolit raději tu. Rozhoduje především typ izolace kabelu – do interiéru stačí PVC, ven je vhodná odolnější gumová izolace (H05RR). Ale pro profesionální zatížení, třeba na stavbu, nebo do zemědělského provozu – tam už je vhodná izolace z chloroprenové pryže (H07RN).

Určitě je třeba mít při výběru na paměti, podle svých zkušeností a potřeb, délku prodlužky a také počet zásuvek, takže může fungovat i jako rozdvojka. Délka je velmi důležitý parametr, protože je sice dobré mít prodlužovačku dost dlouhou, ale ideální je mít ji při použití celou rozvinutou. Je to proto, že při zátěži se kabel zahřívá, a jeho rozvinutí vlastně funguje do jisté míry tak trochu jako chlazení. Takže nemějte velké oči a volte přiměřenou délku, kterou využijete, ale bude vám stačit.

 

Zbytečně dlouhý plně rozvinutý kabel zcela odmotaný z bubnu se vám zbytečně bude plést pod nohy a křížit, nicméně jen zcela odvinutý kabel snese tu největší proudovou zátěž, což je další parametr, který bychom u bubnu měli sledovat. Přehřátí kabelu brání tepelná pojistka, kterou jsou některé prodlužovací bubny vybaveny. Zabrání nebezpečné situaci a odpojí spotřebiče ze sítě. Jakmile se teplota znormalizuje, pojistka dovolí pokračovat v práci. A aby se vám kabely při odmotávání nezaplétaly, tomu pomůže buben s pevným středem, kdy otáčíte pouze obvodem, ale střed s kabely zapojenými do zásuvek zůstává bez pohybu.

 

Počet zásuvek pak určuje, kolik spotřebičů můžete do bubnu zapojit zároveň. I tady platí „všeho s mírou“. Sledujte také průměr vodiče, který ovlivňuje to, jakou proudovou zátěž kabel unese. Na trhu jsou samozřejmě nejen bubny s napětím 230 V, ale i 250 V, to záleží na typu přístrojů, které obvykle potřebujete zapojovat.

 

Každé zařízení, které chcete do bubnu připojit, má na štítku uveden příkon ve wattech. Podle jednoduché rovnice lze vypočítat proud protékající přípojkou a to určí celkovou proudovou zátěž. V detailu se tím určitě zabývat nemusíte, to za vás řeší výrobce a normy, ale vyplývá z toho, že jedno zařízení s vyšším příkonem (třeba taková horkovzdušná pistole, když chcete opálit starý lak z oken), má zhruba 1600 wattů. Děleno 220 V znamená proud přes 7 ampér, takže pokud plánujete přelakovat okna na celém domě, bude vám u toho někdo pomáhat a obě opalovačky pojedou téměř současně, asi bude lepší volit robustnější buben s tepelnou pojistkou a vyšším průřezem vodiče.

 

Vhodný prodlužovací kabel na bubnu má pevný střed, je stabilní, dovoluje buben zabrzdit, aby se kabely nezamotávaly. Pokud se vám s ním lépe pracuje, můžete pochopitelně volit i buben s pohyblivým středem, i když tady je větší riziko, že se vám kabely mohou zamotat. Prodlužovací kabel je nutný a neocenitelný pomocník pro snadnější a lépe uspořádanou práci na zahradě a kolem domu.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika