Jak na instalaci sádrokartonu

Jana Nováková, 25.3.2022

 


Co je sádrokarton, a k čemu se využívá

Jedná se o materiál s nespočetnými výhodami – dlouhá životnost, dobré tepelné a zvukově izolační vlastnosti, nízká váha a snadná práce. Jsou to panely z lisované sádrové hmoty, která je sendvičovým způsobem vložena mezi dva vysokopevnostní kartony. Kromě univerzálních sádrokartonových desek se na trhu nabízejí také speciální panely, jež naleznou uplatnění v každém interiéru.

Díky absenci vlhkých montážních procesů je instalace sádrokartonových panelů poměrně rychlá. Domácí kutilové ocení nejen jednoduchou montáž, ale i velice flexibilní využití sádrokartonových desek. „Tento materiál je preferovaným stavebním materiálem suché výstavby, z kterého je možné postavit stropy, stěny a snadným způsobem realizovat jakékoli významné úpravy v interiéru,“ hovoří Richard Klička, odborník z oddělení stavebnin v projektových marketech Hornbach.

Druhy sádrokartonu

Většina typů sádrokartonu se nepoužívá na nosné zdi. Někteří výrobci však nabízejí speciální nosné verze. Existuje několik typů sádrokartonových desek, jejichž technické, estetické nebo funkční vlastnosti se liší. Pro lepší orientaci se barevně odlišují:

 Bílý sádrokarton 

Jedná se o univerzální sádrokartonovou desku, jenž se využívá nejčastěji. Dodává se v různých rozměrech a používá se k vytváření struktur, které nevyžadují specifické funkce. Ze všech druhů sádrokartonových desek je tento typ nejlevnější.

Vhodné prostory: Dětský pokoj, Obývák, Podkroví, Pracovna

 Červený/růžový sádrokarton 

Používá se v budovách, kde se vyžadují vynikající protipožární vlastnosti. Má zvýšenou pevnost jádra, a proto odolá i vysokým teplotám. Kromě odolnosti vůči ohni má rovněž dobré zvukoizolační vlastnosti.

Vhodné prostory: Dětský pokoj, Obývák, Podkroví, Pracovna

 Zelený sádrokarton 

Impregnované sádrokartonové desky zelené barvy mají mimořádně nízkou nasákavost. Využití naleznou v místnostech s vysokou koncentrací vlhkosti. Mají vyšší nosnost, jsou těžší a dražší.

Vhodné prostory: Kuchyň, Koupelna, WC, Sprchy

 Modrý sádrokarton

Deska s modrým označením je speciálně vyrobená jako zvuková izolace. Panel s vysokou schopností pohlcování hluku je výborný na odizolování zvuků zvenku (zdi mezi byty v paneláku nebo bytovce) i zevnitř mezi pokoji.

Vhodné prostory: Ložnice, Obývací pokoj, Dětský pokoj, Podkroví, Pracovna

Jak na instalaci

Výhodou sádrokartonu je, že ho lze montovat svépomocí bez potřeby speciálního nářadí. Stačí se řídit pokyny výrobce. Richard Klička z Hornbachu radí, jak si i vy můžete namontovat sádrokartonovou stěnu. „Vzhledem k tomu, že práce se sádrokartonem je poměrně snadná, při úpravě materiálu si vystačíte s odlamovacím nožem a pilou ocaskou. K vytvoření otvorů použijte nebozez a z dalšího příslušenství, budete potřebovat konstrukční profily, těsnicí hmotu, vruty a šrouby, silikony, tmely a penetraci.“

1. Příprava konstrukce

Sádrokartonové zdi se osazují na nosné kovové profily vyrobeny především z hliníku. Desky je ale možné ukotvit i na dřevěné rošty. „Začněte vyhotovením nosné konstrukce. Nalepte těsnicí pásku na zadní stěnu konstrukčního profilu. Následně připevněte UW (obvodové) profily hmoždinkami do stropu a podlahy. Potom nasaďte CW (stěnové) profily a připevněte je stejným způsobem. Prostory mezi profily vyplňte těsnicí hmotou,“ vysvětluje odborník.

2. Montáž desek

Jakmile je nosná konstrukce hotová, přichází na řadu samotná montáž sádrokartonových desek. „Sádrokartonové desky se připevňují k podkonstrukci šrouby typu TN. Pokud je připevňujete do kovové podkonstrukce, musí být hloubka zašroubování šroubu skrz kovový profil alespoň 10 mm, tedy k jednoduchému opláštění deskou tloušťky 12,5 mm použijete TN šrouby dlouhé 25 mm. V případě dřevěné podkonstrukce je nutné, aby hloubka zašroubování do dřeva byla minimálně 20 mm,“ dodává specialista z Hornbachu.

3. Tmelení spár a hran šroubů

Na výplň spár se používá tmel doporučený výrobcem. Postup tmelení bude záviset na stupni jakosti. Na výběr jsou až čtyři možnosti – Q1 (základní tmelení) až Q4 (speciální tmelení). Základní tmelení lze využít všude tam, kde se na sádrokartonovou zeď nekladou žádné estetické požadavky. V tom případě se spáry a hrany pouze zatmelí, bez následného broušení. U stupňů Q2 až Q4 je nutné po zaschnutí tmelu tmelené plochy přebrousit. Třídy Q3 a Q4 vyžadují po přebroušení ještě nanesení finálního tmelu, který je rovněž třeba přebrousit. Po zatmelení a přebroušení nezapomeňte sádrokartonové desky natřít penetračním nátěrem pro sjednocení nasákavosti povrchu.

Hornbach

Společnost HORNBACH je nezávislá, rodinná společnost, založená v roce 1877 a jako jediná v segmentu stavebních marketů má za sebou historii sahající přes šest generací. Společnost v současné době provozuje 158 stavebních a zahradních marketů v devíti evropských zemích, z toho 10 v České republice.

Koncept prodeje a sortiment výrobků jsou plně orientovány na potřeby zákazníků, kteří realizují své projekty, a také na profesionály. HORNBACH svým zákazníkům zaručuje trvale nízké ceny a zajišťuje si tak prvenství ve svém oboru. Četné nezávislé testy a studie potvrzují vysokou kvalitu poskytovaného poradenství a také výborný servis.

Společnost Hornbach je průkopníkem v oboru, neboť právě ona otevřela první kombinovaný stavební a zahradní market (1968), první velkoplošný „stavební hobby market“ (1980) a první stavební market s integrovaným Drive-in centrem (2003). Těmito kroky opakovaně dokládá svou schopnost inovovat. HORNBACH je několik desítek let významným zaměstnavatelem, v současné době se na úspěchu firmy podílí přibližně 20 000 zaměstnanců, z toho více než 1 500 v České republice.

Více informací na: www.hornbach.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba