Hypotéka bez příjmů v roce 2022

Lze v roce 2022 získat bankovní hypotéku v případě, že žadatel není schopen prokázat žádné příjmy? Ano, ale má to svá ale…

Hypotéka bez prokazování příjmů není v České republice běžně dostupná, ve výjimečných případech je k dispozici podnikatelům, i zde však existují „ale“. To však neznamená, že žadatelé bez schopnosti prokázat svůj příjem nemají šanci na získání bankovní hypotéky. Jak na to?

Dopomoci k úvěru mohou další osoby, které spolu s osobou neprokazující příjem požádají o úvěr. V takovém případu hypoteční banky posuzují bonitu žadatelů o úvěr jako celku. To znamená, že pokud ostatní osoby, např. rodiče, partner/ka apod. mají dostatečné příjmy, lze hypotéku získat. Ovšem,  banky do výpočtu bonity započtou životní minimum osoby neprokazující příjmy, případně i její závazky (např. splátky úvěrů), to však nemusí bránit schválení úvěru. O hypotéku přitom mohou žádat až 4 osoby ze 2 domácností.

Ve výše uvedeném případu lze získat standardní bankovní účelovou hypotéku s nízkou úrokovou sazbou a splatností až 40 let. Platí také, že počet a strukturu osob uvedených v úvěrové smlouvě je možné změnit, a to i během fixace úrokové sazby, nejčastěji za poplatek cca 5 000 . Není tedy nutné si brát hypotéku s krátkou fixací úrokové sazby s tím, že na jejím konci dojde k výmazu vybraných osob z úvěrové smlouvy.

Bez ohledu na to, jestli ke změně úvěrové smlouvy dochází během či na konci fixace úrokové sazby, banka tuto změnu musí schválit, přičemž finálnímu verdiktu předchází posouzení finanční situace žadatelů, kteří zůstávají součástí úvěrové smlouvy. Pokud finanční situace bude neuspokojivá, banka změnu úvěrové smlouvy neschválí (na konci fixace úrokové sazby lze toto řešit refinancováním úvěru k bance s nižšími požadavky na bonitu žadatelů).

V situaci, kdy o úvěr žádá více osob, minimálně jedna z nich má mít alespoň částečný podíl na nemovitosti, do které jsou investovány prostředky z úvěru. Tj. pokud o hypoteční úvěr žádají rodiče a jejich potomek kupující první byt, pouze potomek může být částečným vlastníkem předmětné nemovitosti.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky