Fixace úrokové sazby – co při jejím výběru brát v potaz?

Rozhodnutí o délce fixace úrokové sazby je pro řadu žadatelů o hypoteční úvěr. Podle čeho se vlastně rozhodnout? Názor koho vzít při výběru v potaz? Mají pravdu novinové titulky, pracovníci bank či finanční poradci? Na níže uvedených řádcích najdete fakta, která vám mohou s výběrem doby fixace úrokové sazby pomoci.

 

Mimořádná splátka je možná i během fixace

Hypoteční banky umožňují svým klientům činit dílčí mimořádné splátky i během fixace úrokové sazby. Tato možnost má zpravidla podobu procentuální částky, kterou klient může bez poplatku uhradit každých cca 12 měsíců.

Ano, při nesplnění podmínek na maximální výši mimořádné splátky či jejího načasování banky účtují klientům poplatek v souladu s obchodními podmínkami.

Nikdo nedokáže predikovat výši úrokových sazeb několik let předem

Výši úrokových sazeb ovlivňuje aktuální ekonomický cyklus, resp. potřeba stimulovat ekonomiku levnými penězi. To, kdy tato doba nastane přitom nelze spolehlivě předpovědět, zejména v malé otevřené ekonomice, kterou je Česká republika.

Aktuální úrokové sazby přitom nejsou z historického hlediska nijak nestandardní, tj. nelze očekávat, že jejich další vývoj již může být jen směrem dolů a spekulovat na tuto domněnku např. zkrácenou fixací.

Změny úvěrové smlouvy jsou možné i během fixace

Ať už jde o změnu osob uvedených v úvěrové smlouvě, změnu zástavy, požadavek na individuální splátkový kalendář apod. Tyto změny jsou možné, za poplatek cca 5 000 , i během fixace úrokové sazby.

Skutečně chcete mimořádnou splátku učinit?

Pokud přizpůsobujete fixaci úrokové sazby mimořádné splátce, je dobré mít předem jasno, kdy a jak velkou mimořádnou splátku učiníte. Zároveň je vhodné vzít v potaz dopad mimořádné splátky na rodinný rozpočet, ve kterém by stále měla mít své místo pohotovostní finanční rezerva tak, abyste jakýkoliv mimořádný výdaj nemuseli financovat prostřednictvím drahého spotřebitelského úvěru.

Stále platí, že hypoteční úvěr je nejlevnějším typem úvěru pro domácnosti a volné peníze může být vhodnější použít místo mimořádné splátky na financování jiných potřeb rodiny.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky