Schovat nebo vystavit?

Odsavač může být decentně ukrytý ve varné desce.

Odsavač par se postará o čistý vzduch bez výparů a mastnoty, ať se v kuchyni vaří, peče nebo smaží. Může přitom být decentně ukrytý třeba ve varné nebo pracovní desce. Nebo naopak vystavený na odiv jako designová koruna kuchyně, které dodá potřebný šmrnc a pomocí volitelného osvětlení i romantickou atmosféru. Jak ale vybrat ten pravý?

To vůbec první, na co byste měli zaměřit pozornost, je výkon odsavače. „Odsavač by měl dokázat během hodiny vyměnit vzduch v kuchyni a přilehlém prostoru 5-10x. Rozhodující je tedy objem daného prostoru. Pokud máte kuchyni spojenou s obývacím pokojem, je potřeba vybírat mezi těmi nejvýkonnějšími – kapacita odsávání se udává v m3/hod. a najdete ji na energetickém štítku každého výrobku,“ radí Darina Papáčová, produktová školitelka společnosti Whirlpool.

Na něm najdete i další důležité informace: zejména o energetické účinnosti, roční spotřebě elektrické energie nebo hlučnosti odsavače při přesně definovaném výkonu. Ale také informaci o účinnosti osvětlení či účinnosti tukových filtrů.

Inkognito odsavače

Moderní zabudované odsavače jsou vhodné pro ty, kteří chtějí mít během vaření naprosto volný prostor nad hlavou nebo vnímají odsavač jako rušivý prvek, který poutá příliš mnoho pozornosti.

Integrovaný odsavač může být součástí výkonné indukční varné desky a oba spotřebiče mohou mít navzájem automaticky sladěný chod. „Čtyřplotýnková indukční deska sama nastaví vhodnou intenzitu odsávání podle výkonu varných až do 630 m3/hod. Když vaření ukončíte, odsavač se s určitým časovým posunem automaticky vypne, aby se vzduch dokonale pročistil ," dodává Darina Papáčová.

Výkonný odsavač můžete také ukrýt do pracovní desky. „Když se nepoužívá, je sklopený, takže ho ani nevnímáte a je chráněný před nečistotami skleněným krytem. Když ale potřebujete vzduch pročistit a zbavit par, vyklopíte kryt pod úhlem 45° nebo 90° a zvolíte stupeň a délku odsávání s automatickým vypnutím,“ doplňuje Darina Papáčová. Oba typy integrovaných odsavačů se hodí prakticky do jakékoliv kuchyně včetně kuchyňského ostrůvku.

Odsavač jde nenápadně zabudovat i do horní skříňky nad varnou deskou. Na trhu jsou také výsuvné odsavače, které během vaření vysunete nad pracovní desku a v době klidu jsou schované ve skříňce. Viditelná je pouze přední dekorativní lišta.

Designové odsavače

Pokud chcete, aby byl odsavač ozdobou kuchyně, máte opět na výběr několik možností. Trendem posledních let je vertikální odsavač. Hodí se, když často připravujete náročnější recepty s delší dobou přípravy, potřebujete co nejkomfortnější přístup i k zadním plotýnkám a odsavač využíváte i k náladovému osvětlení kuchyně.

Některý odsavač umožňuje měnit intenzitu a barevnost osvětlení podle typu činnosti a nálady. Během práce v kuchyni si můžete zvolit intenzivní bílé světlo, pro romantickou atmosféru pak teplé žluté světlo a různé přechody mezi nimi a světla efektně stmívat. Můžete také využít automatické noční osvětlení pro bezpečný pohyb v kuchyni nebo zcela automatické osvětlení.

Dobrá digestoř by měla být vybavená účinným štěrbinovým odsáváním i užitečným protikondenzačním systémem, který brání rosení skleněné stěny odsavače. Může mít i ovládání přes Wi-Fi a možnost sladění chodu s varnou deskou z téže designové řady.

Oblíbenou verzi dekorativního odsavače s vysokým výkonem představuje komínový odsavač par. H odí se k umístění nad kuchyňský ostrůvek, ale i nad varné centrum u stěny jako součást kuchyňské sestavy. Můžete volit mezi celonerezovými modely nebo verzemi v kombinaci nerezové oceli se sklem.

 

Připraveno ve spolupráci s firmou Whirlpool.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba