SČMBD: Opravy domů podle norem EU budou postupné

Cianews.cz, 13.4.2003

Výrazné zpřísnění technických norem si po vstupu České republiky do Evropské unie (EU) vyžádá v některých případech i nemalé investice do zvyšování úrovně bydlení a bezpečnosti zařízení. Podle Miloše Hejdy ze Svazu českých a moravských bytových družstev (SČMBD) to však neznamená, že bude nutné ihned veškerá zařízení v domě uvést do souladu s těmito normami. Pro již postavené domy jsou totiž tyto závazné normy platné už v době jejich kolaudace.

Reagoval tak na informace šířené především výrobci výtahů či servisními firmami, že bude třeba ihned vyměnit většinu výtahů v bytových domech, neboť nesplňují požadavky evropských technických norem. Výměna výtahů ve všech družstevních bytových domech by však podle Hejdy přišla na 60 miliard korun. "Protože družstva nemají žádné zdroje na tyto investice, museli by to zaplatit družstevníci, což by bylo najednou jen velmi obtížně splatitelné," upozornil Hejda. Proto by se prý výtahy měly uvést do souladu s novými normami během přechodné doby, která by trvala pět až deset let.

Stejné je to například i s elektrickými a plynovými rozvody, jejichž komplexní rekonstrukce by v jednom bytě stála několik desítek tisíc korun. "Chceme se zasadit o to, aby systém oprav domů byl promyšlený a hlavně splatitelný," dodal šéf SČMBD Přikryl.

-joh-,-kaj-,-ak




©ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslověi zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality